GABRIEL KARLSSON BORLÄNGE

Gabriel Karlsson har en lång och imponerande meritlista som spelare men i år så gör han sin första säsong som sportchef. Och han gör det i sin moderklubb Borlänge, ett lag som varit med och spelat två kvalserier bland annat de senaste fyra säsongerna.

Den som är hockeyintresserad och inte känner till dig måste antagligen ha ett väldigt begränsat minne, men du kan väl berätta lite om din hockeybakgrund så vi får höra lite med dina ord?

Jag började min karriär i Borlänge, då hette dom HC Dobel, för många år sedan. Efter tv-pucken gick jag till HV och gjorde hockeygym där innan jag gick till Finland . Mitt i säsongen gick jag till Leksand, sedan blev det Södertälje i fem år innan det blev Leksand igen. Efter det blev det Skellefteå, Timrå och Leksand igen. Sedan avslutade jag min aktiva karriär och blev dåt tränare för Leksands juniorer, sedan tränade jag Ludvika i två år och nu är jag sportchef i Borlänge.

Vad ser du som höjdpunkten på din långa karriär?

Det var när vi gick upp med Leksand 12/13, det var en speciell säsong. Det var riktigt häftigt och är helt klart mitt minne nummer ett.

Nu har du avslutat din karriär sedan några år och du gör nu din första säsong som sportchef. Hur har det varit?

Det var rätt annorlunda. Man har tänkt innan hur sportcheferna man haft själv varit, men det är ändå rätt annorlunda mot hur spelare tänker idag med agenter och så där mot när en annan var ung. Men det är bara att gilla läget och anpassa sig och hitta lösningar på frågorna som dyker upp. Jag tycker det gått ganska bra ändå, det var en lite tuff start utan spelare på kontrakt, men nu känns det jättebra. Det var inte lätt att axla manteln efter ”Horndal” som gjort ett fantastiskt jobb under tiden har var här, men det är en kul utmaning.

Kan du utveckla det där med att det är annorlunda mot när du var yngre?

När jag själv var ung så var jag rätt enkel. Nu finns det andra möjligheter med att välja klubbar och så där. Det har varit en utmaning att få dom att förstå hur jag vill att de ska utvecklas och bli så bra dom kan bli men också för att Borlänge ska bli så bra som möjligt. Spelarna har mycket funderingar när man förhandlar och det är man inte van med det heller. Det är mycket man inte tänker på, man tror att det går ut på att värva ett lag, men allt ska funka med jobb, boenden och en massa.

Sedan är det mycket runtomkring med att vara sportchef också. Man ska fixa domare, bussar, träningsmatcher, mat, ha kontakt med kommunen med mera.

Som du var inne på så kändes det som att det tog ett tag innan ni kom igång med värvningarna men sedan gick det rätt snabbt.

Många spelare ville vänta med att se vilken tränare vi skulle ha och lite vilka spelare vi skulle få och det kan jag köpa, men jag ville ju känna att det inte skulle spela så stor roll utan att de ville komma till Borlänge för att kunna utvecklas, så jag ville inte gå ut i början med spelare som var klara. Men sen kände jag att jag behövde gå ut med några namn.

Borlänge har varit väldigt framgångsrika de senaste åren med två kvalserier och två playoffsäsonger de senaste fyra åren. Vad ser du som orsaken till framgångarna?

Jag tycker man hittat ett sätt att spela som varit framgångsrikt. Mycket fart och man har satt press på motståndarna. Men man har också fått in en del spetsspelare. Sedan är det också ett jobb som pågått under många år med att få en bra och ambitiös grupp och det är det som Horndal gjort bra, med att få in många unga träningsvilliga killar i laget och det vill jag också ha. Så det är många olika faktorer, en annan är att man jobbat med kontinuitet och med många bra karaktärer som jobbat hårt.

Dalarna är ett väldigt starkt hockeynäste trots att det inte bor så mycket folk där, med Leksand och Mora som kronjuveler bland klubbarna. På vilket vis drar ni nytta av de två storheterna och på vilket vis är det en börda?

Jag kan bara relatera till Leksand där jag varit, och jag tror att det kan vara bra att ha många spelare med anknytning till Dalarna. Då kan supportrarna relatera till spelarna. Vi hade många i Leksand, sedan måste lite andra in också givetvis, men en bra blandning är viktig. Sedan är det svårt att konkurrera med Leksand och Mora, det är många Borlängebor åker till Leksand, men just nu är vi i var sin serie, Leksand i SHL, Mora i allsvenskan och vi i ettan. Så många åker till leksand, men det får man köpa. Men Borlänge har tagit kliv hela tiden och det behöver inte vara omöjligt att få upp ett lag till i allsvenskan, det borde det finnas utrymme till. Sedan är det en bit kvar dit för oss men föreningen mår bra och vi tar kliv hela tiden, det är bättre struktur med fysbiten till exempel. Sådant är viktigt med, man måste ha en organisation som håller också och där tar vi steg för steg. När vi väl tar klivet är vi förberedda på det.

Klubben har med andra ord som mål att nå allsvenskan?

Ja absolut, men först gäller det att nå kvalserien och det kommer bli tufft. Det är många lag som satsar, men självklart vill vi ta oss till allsvenskan. Om det blir i år eller nästa får vi se, men målet är att vara med och slåss om det.

Det har varit rätt hög omsättning på spelartruppen i Borlänge i år. Var det ett aktivt val från din sida för att kunna sätta din prägel på truppen eller finns det andra orsaker till det?

Jag vill väl sätta lite prägel på laget också. Sedan kan det vara svårt även om man hållit på med hockey hela livet, men man måste köra det man tror på själv, då har man ryggen fri. Sedan kan det bli rätt ibland och fel ibland, men vi vill ha vår prägel på det. Sedan är det någon pusselbit kvar än, men annars tycker jag vi fått rätt karaktärer i laget med en potential att bli bättre. Vi ska inte vara som bäst förrän i februari. Vi har ett ungt och utvecklingsbart lag med några tunga namn som ”Pajen” och Elfsberg som vet vad det handlar om. Dom kommer betyda mycket.

Ni har ändå tappat en del spelare, tvåan till åttan i den interna poängligan bland annat. Vilka ser du som de tyngsta tappen?

Det är duktiga hockeyspelare, och jag hoppas det går bra för dom. Men vi vill ha spelare som vill vara i Borlänge och som är redo att ta nästa kliv och det måste man respektera. Som Oliver Eriksson som går till Mora i allsvenskan nu, jag önskar honom all lycka till, det är en härlig kille. Så visst tappar vi duktiga spelare, men det är så det fungerar och vi har också fått in bra spelare, så det jämnar ut sig. Sedan är det stor omsättning på spelare nuförtiden generellt, det handlar om att vara professionell och att du ger 100% där du är.

Som du nämnde har ni dock kvar Markus ”Pajen” Persson. Han hade en magisk säsong säsongen som gick och vann målligan i ettan med hela 11 mål! Hur viktig kommer han att vara för er i år?

Pajen kommer vara jätteviktig självklart! Han skulle kunna spela i en topplina i allsvenskan och inte göra bort sig i SHL heller om han fick en bra omgivning och rätt roll. Så visst är det skönt att ”Pajen” fortsätter, Med det sagt så har han också många fina år kvar i sig, så det är inte omöjligt att han spelar högre upp. Han kommer få ett stort ansvar och det vill han också.

Ni har också värvat en hel del: En målvakt, fem backar och sju forwards har tillkommit. Vilka är guldkornen som kommer få stora roller i ert lag?

Jag hoppas alla blir guldkorn. Men man vet ju att Elfsberg precis som ”Pajen” kommer att vara viktiga på och vid sidan av isen. Sedan de andra killarna som kommit in hoppas man ska utvecklas, och det är killar som vill bli bättre och utvecklas också. Gör de det kommer de också att höja sitt marknadsvärde. Så jag har stora förhoppningar och också krav på att de ska komma till jobbet och ge 100% och bli bättre och utvecklas. Sedan kommer det att komma tunga perioder men jobbar man bara hårt så kommer det att bli bra i slutändan.

Ska ni plocka in något mer eller är ni nöjda med två målvakter, åtta backar och tolv forwards?

Vi ska ha in något mer, det kan bli en center eller en center som kan spela ytterforward, jag vill inte låsa mig. Jag känner ingen panik utan det lag vi har nu är vi nöjda med. Men någon spelare till hoppas vi få in, men när det blir får vi se. Det kan bli om en vecka eller om två månader, vi får se.

Ni har också plockat in en ny och relativt oerfaren tränare, Stefan Gustafsson. Vad kan du berätta om honom?

Stefan har ändå en del rutin trots att han är så ung. Han står för det ledarskapet som jag tycker är viktigt: En bra person som ser människan men också är rejäl och ordentlig. Samtidigt kan han vara avslappnad med spelarna när det behövs. Det är en sån tränare jag skulle vilja ha. Som ung så har han också ett nytt tänk kring hockeyn, det är viktigt. Hockeyn utvecklas och han kommer passa in bra i mallen, jag är övertygad om att det kommer bli jättebra.

Kan vi förvänta oss samma typ av spel från Borlänge i vinter som vi sett tidigare?

Det får du fråga Stefan om. Det kommer säkert bli lite småförändringar för Stefan vill sätta sin prägel på spelet, så lite ändringar tror jag på.

Om du skulle jämföra lagdel för lagdel med föregående års lag, hur ser du på er styrkemässigt då?

På målvaktssidan står vi oss starkt. Viktor (Eriksson) gjorde det bra de få matcher han fick förra säsongen och Alexander(Johansson) gjorde det bra i Nybro, han är ju fostrad i HV och vi hoppas på samma utveckling på honom som vi fick på Kokman som gjorde det bra. Båda är i samma ålder och kommer konkurrera med varandra på ett bra sätt. Sedan har vi vår målvaktstränare ”Snibben” (Kjell Snibb) kvar också och det kommer betyda mycket för båda. Dom får slåss med varandra om vem som ska stå. Det kommer bli en kamp om att få stå, men det kommer bara sporra båda två, att bli vänner men hela tiden tävla om att slå ut den andra kommer att gynna deras utveckling. Min erfarenhet säger att det är svårt att dela på målvaktsposten 50/50 utan jag vill ha en uttalad förstamålvakt. Som målvakt behöver du känna den tryggheten att du får stå, men jag lägger mig inte i laguttagningen, utan de får slåss om vem som ska får förtroendet.

På backsidan har vi fått in några som är tuffare med storlek men också en del spelskickliga pjäser, så vi har en bra mix och där känner jag också att vi har en bra dynamik. Många unga hungriga spelare.

På forwardssidan har jag fått behålla dom jag ville ha kvar är kvar. Några killar jag haft i Leksand (J20) och vet att dom har en hög potential. Det är många skickliga killar som vi fått in, så det känns spännande. Vill dom själva så får dom förutsättningarna för att utvecklas och då kommer det att bli bra.

Det känns som att ni satsar lite mer ungt och oprövat i år…

 Spelare för spelare så har vi kanske lite mer oprövade kort i år, men jag känner att vi har en bättre dynamik, med mer tydliga roller vilka som ska göra vad utan att för den skull begränsa sig. Så en tydligare rollfördelning och lite mindre meriter är det i truppen, men många spelare som kan utvecklas en hel del, det tror jag är den stora skillnaden även om det är svårt att jämföra. Men vi har inte haft som uttalat mål att föryngra oss, vi har mer sökt spelare som har bra personligheter och som det finns utveckling i, det är viktigt.

Är det realistiskt tycker du att nå allsvenskan med laget ni ställer på benen i år?

Jag har varit med så länge att jag vet att det sker så mycket i hockeyn som är orealistiskt. Men jag tror inte det är omöjligt att vi kan gå upp, men först och främst så får vi se vad som händer när vi går på is. Det första steget är att ta oss till allettan och når vi kvalserien så får vi se vad som händer sedan. Det är som sagt var inte omöjligt, större under har skett. Målet är att ta oss till allsvenskan inom en hyfsat snar framtid, men när det sker låter jag vara osagt.

Vilka ser du som era utmanare om allettanplatserna i den västra ettan?

Jag har inte kollat upp motståndet än men vet att Mariestad brukar vara bra. Men det kommer nog vara öppet, det är många som kommer vara med och slåss om det. Det gäller att hålla i hatten varje omgång och det är något man måste lära sig, att vara påkopplad hela tiden, det kommer bli tuffa matcher hela vägen.

Och om du kikar längre fram, vad ser du för hot från andra serier?

Det är många lag som siktar på att ta klivet upp i allsvenskan och som kommer väl rustade, men jag hoppas vi kommer att vara ett av lagen.

Då tackar jag för pratstunden!

Stort tack själv!

Kategorier: div 1

0 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *