Bildresultat för pär langer


Hudiksvall har länge varit laget som gjorde sig känt för att värva hårt och få stora förväntningar på sig men sedan inte klarat av att leva upp till dom. Förra säsongen föll dock pusselbitarna på plats och laget nådde kvalserien till allsvenskan för första gången. I år är klubb- och sportchefen Pär Langer bestämd när han klargör att siktet är inställt på att nå ännu längre.

Du har en lite annorlunda bakgrund som sportchef, du kommer nämligen från bandyn. Kan du inte berätta lite om hur du hamnade som klubb- och sportchef i Hudiksvalls HC?

Ja jag gjorde 18 säsonger i elitserien och prydde det med ett SM-guld med Ljusdal -75, så jag har min bakgrund inom bandyn. Jag flyttade till Hudiksvall när jag slutade med bandyn och jobbade som polis i Gävle. Sedan hade jag en grabb som spelade hockey och på den vägen blev det. Jag fick en förfrågan om jag ville bli ungdomsansvarig när jag slutade som polis och ett år senare blev jag klubb- och sportchef, och ansvarar nu för rekryteringar och ekonomi. Så nu har jag varit det i tre år. Det är ingen skillnad på att leda hockey jämfört med annan idrottslig verksamhet eller företag.  

Vad tar du med dig från bandykarriären in i detta jobb?

Att vara sporchef är att leda en organisation. Man rekryterar spelare men det gör man också i andra verksamheter, så det är inget annorlunda. Man letar profilen man är ute efter, tittar på cv och tar in referenser. Sedan är det bra att ha en bakgrund inom lagidrott. Även företag tittar numer ofta på hur idrotten bygger lag, hur man söker efter olika kompetenser, att ha ledande spelare men också spelare som kompletterar. Ett lagbygge handlar om att hitta en balans där de olika delarna kompletterar varandra. Sedan är det ytterst ekonomin som styr, har man inte den kan man åka ur en serie även om man går upp med laget.

Jobbar ni med en sportgrupp eller är du ensamt ansvarig?

Jag är ansvarig sedan jobbar jag tight med ledarteamet runt a-laget och vi har också en junior- och ungdomsgrupp. Men jag är övergripande ansvarig, särskilt för a-laget.

Ni har en otroligt vacker arena utifrån sett, jag har tyvärr aldrig varit inne i den. Är det Sveriges vackraste?

Jag säger så här: Det är en fin arena men vi satsar på att kliva upp i allsvenskan och då måste den uppgraderas för den är gammal. Vi har en dialog med kommunen och Glysisvallen AB, som är ett kommunägt bolag, om detta. Så arean är fin men behöver fräschas upp och uppgraderas. Främst skulle vi behöva en isyta till. Vi har en bred ungdomsverksamhet med nio ungdomslag och två juniorlag och konståkning dessutom, så det är tufft att få ihop istider.

Vad ser du för styrkor i Hudiksvall HC?

Vi har en stabil ekonomi och vi har sakta år för år förstärkt vår organisation och lag. Nu har vi etablerat oss på en hög hockeyettannivå och tagit ett steg i och med att vi gick till kvalserien. Det har vi lärt oss av, det är väldigt få lag som tar steget upp första året de går till en kvalserie så det är en bra lärdom, det är svårt att gå upp direkt. I år gick Kristianstad upp i allsvenskan och vi förlorade inte mot dom under ordinarie tid, så vi är nära.  

Den norra ettan dras med för få lag och jag har hört mer än en gång folk undra varför inte Hudiksvall flyttas till den norra serien. Har ni blivit tillfrågade någon gång och hur ställer ni er till det?

Jag känner till frågeställningen, men vi är glada över att få vara i den östra serien. Vi har 3½ timme till Stockholm som vi oftast spelar bortamatch i, men skulle vi spela i den norra skulle det bli mycket dyrare. Så skulle vi få frågan så vill vi inte, men jag tror inte man får möjlighet att välja om så skulle bli fallet. Jag har inte heller hört att vi skulle ha fått en sådan fråga.

Ni har under flera år ställt väldigt meriterade lag på benen men haft svårt för att ta er riktigt långt. Förra säsongen fick ni det dock att lossna ordentligt och gick hela vägen till kvalserien. Vad var det som ni lyckades bättre med denna gång?

Vi har byggt laget under några år nu och varje år har vi bytt ut några spelare för att vässa laget. Det var också tredje året som ”Lillis” (Lars ”Lillis” Lövblom) var tränare och han utvecklade laget år för år. Sedan är det små marginaler i playoffspelet och vi hade marginalerna på vår sida, vi kunde lika gärna ha förlorat mot Östersund. Men året innan åkte vi ut i playoff då vi hade mycket skador så det behövs inte mycket… I en serie vinner bästa laget oftast, men i ett playoff är det små marginaler. Sedan hade vi en extremt bra defensiv, med ett bra boxplay, så vi släppte in lite mål. För att vinna serier måste man ha en bra defensiv. Så det vi satsar på nu med tillskotten är att vi ska kunna sätta mer press på motståndarna, men fortfarande ha en bra defensiv. Vi har därför tagit in starka skridskoåkare, i bra ålder, som är väldigt motiverade och vill träna hårt.

En som bidrog med en hel del poäng på slutet var den stora profilen Conny Strömberg, vad betydde han för framgången?

Han betydde mycket! Jag hade inte träffat honom tidigare, men han var en oerhört seriös och härlig kille som kom in i laget på ett bra sätt. Han håller sig inte i bakgrunden direkt om man säger så, men han bidrog med precis det vi ville. Så han var en bidragande orsak till att vi gick så långt.

Ändå förlängde ni inte?

Jag måste ha en ekonomi som går ihop också. Conny tog vi in i slutet så det blev inte så lång tid att betala honom. Men han är en jättebra kille och jag hoppas han får kontrakt någonstans.

Ni har också tappat en del andra spelare, är det någon av dom som du gärna behållit?

De två jag verkligen ville behålla var Filip Lander och Sebastian Fakt som båda gick till allsvenskan. Sedan är det några spelare jag ville behålla men som tyvärr drabbades av skador. Som Tommy Stenkvist som måste vara en av ettans bästa backar när han är frisk men han har haft mycket skador och ska operera sig och lägger nu av. En annan är Isak Stenlund Ädelgran som också ska opereras, han har varit skadedrabbad i två år nu. En tredje är Adam Seydlitz som har drabbats av en hjärnskakning och ännu inte kan träna efter den.

Tycker du att du lyckats fylla hålen?

Ja, min bedömning är att vi har ett starkare lag i år.

Vilka ser du som era nyckelspelare säsongen som kommer?

Vi kommer ha fyra femmor som kan leverera. Sedan finns det alltid nyckelspelare, som Erik Flood som spelar med små marginaler men när han lyckas är ettans bästa back. Vi har fått in en riktig speedkula i Hugo Enock, han är enormt snabb. Vi har också fått in en back från Tranås i Algot Landin som jag tycker håller allsvensk klass, så de flesta spelare har en hög högstanivå. Axel Levander lyckades inte i Hästen men med den bakgrunden han har så kan han bli hur så bra som helst. Får man ett tvåårskontrakt med Luleå i SHL är man inte dålig. Så vi har många duktiga spelare som är på väg uppåt och är inte beroende av 1-2-3 spelare utan det är många som kan kliva fram.

Jag tänkte vi ska prata lite lagdel för lagdel. På målvaktssidan har ni en väldigt rutinerad och stark förstamålvakt i Magnus Åkerlund och en mer oprövad i Andreas Bosson.

Det där med oprövad håller jag inte med om, Andreas Bosson klev fram under kvalserien när Magnus var skadad och visade att han vill vara med och tävla om det. Han är en coming målvakt med modernt målvaktsspel som kan bli hur bra som helst, så vi har två mycket bra målvakter.

Backsidan en bra blandning där vi behållit Albin Runesson, Henrik Nordin och Simon Löf och vi har en toppback i Flood. Sedan har vi fått in Algot Landin och Andreas Zetterman, en egen produkt som varit i Skellefteå. Vi har många backar på väg uppåt, så trots att vi tappat en del så är backsidan minst lika bra.

På forwardssidan är vi starkare. Vi har fått in karaktärerna som gör ett bra jobb, skridskostarka spelare, och vi kommer bli jobbiga att möta i år.

Har ni värvat färdigt nu?

Drömmen nu är att inget kommer hända, men när det gäller hockey så vet man inte vad man har för lag framåt jul. Det kan bli spelare som lämnar för allsvenskan, som Hertzberg gjorde för ett par år sedan, och någon skada kan komma. Sedan kommer vi att utvärdera laget löpande och se om laget är så starkt som vi tror eller om vi behöver förstärka det. Vi har 22 spelare i truppen och jag har möjlighet att förstärka i slutet, jag har en del pengar i spelarbudgeten kvar, men jag hoppas inte det blir så.

Ni har också fått in en ny tränare i Per Ljusteräng, vad förväntar du dig av honom?

Egentligen förväntar jag mig att han ska jobba vidare på det vi pratat om, att vi ska bli jobbiga att möta. Att ha en bra defensiv, släppa in lite mål och göra fler, dom där klyschorna som alla säger. Men vi vill ha hög fart och har fler tunga spelare. Vi vill bli tyngre att möta, lite mer grisiga och krypa under skinnet på motståndarna. Vi ska inte vara roliga att möta.

Tränar ni dagtid?

Nej killarna jobbar och sedan är det träning vid 3-4-tiden. I år kan det bli mellan 4-5, det beror på istider.

Hur ser Hudiksvalls visioner ut?

Vi vill vara ett etablerat allsvenskt lag. Hälsingland är ett litet distrikt, det finns Hudiksvall i ettan sedan några lag i tvåan, så vi är ett litet distrikt men vi försöker göra Hudiksvall till Hälsinglands lag. Har jag två spelare att välja på och den ena har rötterna i Hälsingland så väljer jag honom om båda är likvärdiga. Nu är över 30% av truppen härifrån. Tidigare har det varit en stor rivalitet men nu släpper vi också spelare till de andra klubbarna så det blir en win-win-situation, på det viset hoppas vi att kunna bli hela landskapets lag.  

Kommer ni att nå kvalserien också i år?

Vår ambition och kravet vi har är att nå längre än tidigare år och det är det vi tagit höjd för. Men det är ett riktigt getingbo att ta sig igenom playoff, men vi ska tävla om det.

Vad ser du för konkurrenter i östra ettan?

Jag ser att Huddinge fått tillbaka många spelare, Väsby blir också bra. Strömsbro känns som intressanta nykomlingar och Visby är alltid bra. Men jag tror framför allt på Huddinge och Väsby.

Om du kikar vidare till allettan och playoff, vad ser du för hot i resten av serierna?

Tittar man på norra har man Östersund, Boden, Piteå och Kiruna IF som jag tycker värvat spännande. I västra så tror jag Mälberg gör det bra med Nyköping . I södra är det ett jäkla getingbo med Troja, Nybro, Kalmar och Tranås, så det blir tufft. I år går två lag upp också, sedan blir nålsögat ännu mindre så i år är kanske året man ska satsa.

Vad tycker du om att nålsögat blir mindre?

Jag undrar vad det är för fel på lite mer omsättning på lag? Det ökar intresset ! Svensk hockey skulle vitaliseras med mer omsättning.

Tack för pratstunden!

Tack detsamma!

Av Krister Holm


0 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *