Östersundshockeyn har en brokig historia med fyra olika konstellationer bara under 2000-talet. Men man har aldrig nått större framgång under tidsperioden än man gjorde förra säsongen då man nådde playoff 3. Kjell-Åke Andersson har varit en spindel i nätet under alla år, numer är han tränare.

Du har en lång och poängrik spelarkarriär men har varit i Östersund trogen i stora delar av karriären. Du hade aldrig funderingar på att pröva lyckan högre upp?

Jag var borta i fem år, först två år i Surahammar och sedan tre år i allsvenskan med Arboga. Jag sökte mig hemifrån sent, jag var 24 när jag flyttade och sedan efter åren i Arboga så hade vi fått barn och valde då mellan att fortsätta i allsvenskan eller att flytta hem. Då fick jag bra hjälp av Östersund med ett bra jobb och då kändes det rätt att flytta hem och sedan har jag blivit varit kvar här.

När jag pratar med insatta hockeykällor så säger de att du ÄR Östersunds IK. Hur stor roll känner du att du har i föreningen?

Jag har haft en större roll än jag har nu. Jag började som säljare efter karriären, sedan var jag klubbchef i 10 år och då har man en stor roll i föreningen. Nu är jag anställd som huvudtränare och säljare och min roll nu mindre än när jag var klubbchef.

Östersunds hockey har en brokig historia med fyra olika föreningar bara under 2000-talet. Du som varit med under dessa år, kan du inte berätta lite om historian?!

Nu har vi hetat Östersunds IK ganska många år, men det var inte svårare än att vi fick problem med ekonomin under början av 2000-talet och då delades föreningen upp i elitverksamheten och ungdomsverksamheten för att elitverksamheten skulle få städa upp sin egen sörja. Elitverksamheten fick namnet Jämtlands hockey. I samma veva ungefär fick också Brunflo problem och då slogs verksamheterna ihop under några år (06/07-10/11). Men båda ville vara en egen förening så inför säsongen 11/12 delade vi upp oss igen och det tror jag långsiktigt är bra. Vi har ett bra samarbete idag med Brunflo.

Jag var uppe i Östersund för ungefär 1½ år sedan när våra lag möttes i allettan imponerades av vilken idrottsstad Östersund verkar vara!

Det är en stor idrottsstad, det finns en väldigt bredd. Vi har fotboll, basket, dom flesta lagsporter egentligen, och dessutom skidor, både alpint och längd, och skidskytte. Så det finns en stor bredd och det i kombination med fina anläggningar som kommunen investerat i under flera år gör att vi har bra förutsättningar för idrott.

Ja er anläggning är väldigt fin och måste som du säger ge er bra förutsättningar!

Det har vi, vi kan inte klaga på förutsättningarna även om vi skulle vilja ha en isyta till. Men anläggningen är fantastisk, en fin mötesplats med många olika idrotter samlade på samma ställe som gymnastik, bandy och konståkning.

Hur går det att ragga sponsorerna med så många lag som slåss om pengarna?

Det är klart det är tufft, men samtidigt har vi ett näringsliv som verkligen vill hjälpa till. Men det är många som ringer och vill ha pengar, så är det. Men det spelar ingen roll vilken förening du ringer så skulle man vilja ha mer pengar. Men det är upp till oss att attrahera dom till att stötta oss.

Ni ligger mitt i Sverige men tillhör ändå den norra hockeyettan. Hur ser ni på det?

Vi har alltid tillhört norra ettan egentligen. Det var några år för länge sedan då det var fyra division 1-serier direkt under elitserien som vi tillhörde den östra. Men det är samma med fotbollen, där man tillhör de nordligaste. Vi åker mycket buss! Men det skulle det bli vilken serie vi än hamnat i.

Vad har Östersund för visioner?

Föreningen har ambitionen att nå allsvenskan, men det är inte uttalat vilket år, utan vi jobbar för att nå dit. Kontinuitet, noggrannhet med ekonomi och så vidare. Sedan är det svårt att gå upp, det är 46 lag som vill hitta nålsögat, så vi jobbar långsiktigt med målet att nå allsvenskan och vill dit så fort det bara går. Men med historien i bakgrunden så har vi lärt oss att vi inte tar ungdomarnas pengar för att nå dit, vi rättar mun efter matsäck vad gäller spelartrupp. Sedan är konkurrens om sponsorer och långa resor en del av förutsättningarna precis som du varit inne på. För att ändå lyckas gäller det att vara noggrann i värvningar, hur man tränar och så vidare. Det ska bära frukt över tid och vi hade vår bästa säsong på väldigt länge förra säsongen, så arbetet bär frukt.

Ja ni hade en väldigt fin säsong, vad berodde det på?

Det var att vi hade en fantastisk grupp hockeyspelare som ställde upp på allt vi gjorde. Vi fick vrida och vända på spelet under säsongen och fick till det väldigt bra. Vi hade lite problem i början men från november hittade vi rätt och var som allra bäst sista veckan på säsongen då vi mötte Hudiksvall. Jag tyckte vi var bättre men de hade en spets som tog dom vidare. Men det är bra att bryta gränser och att nå längre än man gjort tidigare, det lär man sig av.

Ni har haft en hyfsat låg omsättning på spelare, har det varit ett mål?

Ja ändå har vi större omsättning i år än ifjol. Men så gick Tim Juel och David Westlund till allsvenskan, vi hade dom under kontrakt men de hade klausuler. Det är inget man råder över, men det är roligt för killarna även om vi kommer att sakna dom. Vi jobba med kontinuitet, har man haft en spelare i två år så behåller man dom gärna, då har man byggt upp en relation som gör att det blir enklare.

Som du varit inne på så har ni ändå tappat några spelare. Tim Juel och David Westlund är kanske de mest kännbara?

Ja och så Johan Skiöld som hade en skadefylld säsong och som det ser ut nu spelar inte han. Det är tre spelare som håller allsvensk klass som vi tappar, men det är så det funkar i hockeyn. Det gäller att jobba hårt och träna bra och hitta nya som tar över. Men när någon försvinner så tar någon annan över, så brukar det fungera. Man får titta på egenskaperna man vill ha och värva en spelare och försöka utveckla den till att ta över, men det kommer vara flera som gör det. Man måste nog spela på högsta nivån för att kunna ersätta en spelare mer rakt av.

Men ni har också fått in fem stycken nya. Jag tänkte du ska få berätta lite om dom:

Carl Hjälm är från Timrå ursprungligen men gick hockeygym i Östersund. Sedan har han varit iväg ett år i Kiruna innan han kommit hem igen, vi brukar säga så då han varit här i så många år. Det är en spelare som vi givetvis känner väl, han gjorde ett bra år i Kiruna och det ska bli spännande att se honom i år. En vältränad målvakt som verkligen vill bli hockeyspelare. Har inga brister mer än erfarenheten då kanske, men den har han fått nu i Kiruna. Ung och lovande.

Robin Christoffersson är också en ung målvakt, vi hoppas de ska sporra varandra. Stod i Malung förra säsongen där han fick stå mycket. Bra skolad, kommer från Leksand. Jag upplever att vi har två målvakter som är väldigt lika varandra.

Niklas Nilsson är från Sveg, bara 20 mil härifrån så vi känner till honom väl. Har spelat i Mora men de senaste åren i Kalix. En ambitiös allroundback och ledare. Det är en trygg pjäs vi fått in.

Karl Markström Kom från AIK J20, men har också spelat i Brynäs och Frölunda, en lovande back. Väldigt ambitiös och kommer bidra med en bra inställning. En spännande och lovande kille som verkligen vill utvecklas.

Simon Lövgren kommer in med rutin och erfarenhet. Har spelat i Hudik i flera år, och tidigare i allsvenskan med Sundsvall. Han hade ingen stor roll i Hudik, men kan ta en stor roll här. En lugn och trygg tvåvägscenter. Kan spela både powerplay och boxplay, men vilken roll han får har med så mycket att göra. Vi får se under försäsongen hur det blir.

Två målvakter, sju backar och femton forwards har ni i truppen, kommer det att hända något mer med den?

Det är klart vi tittar på backsidan, det har varit ett medvetet beslut att vänta med sista backplatsen då vi inte hittat rätt. Vi har tålamod. Vi har lyft upp fem sistaårsjuniorer, 00-or, från egna led.

Hur tycker du att er trupp står sig nu?

I grunden så tycker jag vi har ett lag som kan ta nästa steg. Sedan gäller det att hitta rätt. Vi har tappat några nyckelspelare från ifjol, men vi har också behållit många bra spelare och fått in intressanta tillskott. Så jag känner att vi har ett lag som kan ta steg. Sedan möter du en massa bra motståndare som fyllt på sina trupper bra också, så man vet aldrig.

Är det något i ert spel ni kommer att slipa på för att lyckas ännu bättre kommande säsong?

Vi har tagit steg och utvecklat vårt spel och ska inte vara rädda för att förändra. Det blir en hel del saker vi ska skruva på. Därför är det också viktigt med kontinuiteten, då kan man börja längre fram i processen att utveckla spelet istället för att behöva börja från början.

Har ni haft den utvecklingen i åtanke när ni värvat, alltså att ni till exempel värvat större spelare för att bli mer fysiska och så vidare…?

Inte riktigt på det sättet. Vi har tittat mycket på karaktär, förutom att de då är en bra spelare. Vi jobbar hårt med fys och video och så vidare, så du måste verkligen vilja bli en bättre spelare om du ska komma hit, annars kommer du tycka det blir för mycket.

Ni har höga krav på att de ska satsa seriöst låter det som?

Vi tar uppdraget på största allvar och det hade vi en grupp som ville göra förra säsongen också. Vi kastade inte bort någon tid, visst hade vi vilodagar, men då var det vila för att bli bättre.

Norra ettan ser ut att bli lite bredare i år, vilka lag tror du är med och slåss om allettanplatserna.

Precis som du säger så höjs nivån för varje år. Det är en klyscha men det finns inga enkla matcher, ligan, hela hockeyettan, blir starkare för varje år. Boden ser spännande ut. Piteå och Kalix är definitivt med., Vännäs har tagit kliv och Ö-vik är alltid bra. Sedan har Teg lite spännande spelare. I Kiruna finns en fantastisk tradition, men exakt hur bra de blir har jag inte koll på. Men man åker inte dit och plockar poäng hur man vill. Lejon har alltid unga lovande spelare som gått elithockeygymansium allihop, så dom blir ingen lek heller.  

Och vad ser ni för hot längre fram i de andra serierna?

Tittar man på papperet så förväntar man sig att Hudik ska vara med, de fortsätter fylla på med bra spelare. Troja ser spännande ut. Huddinge är alltid bra. Borlänge får det nog lite svårare i år, det har hänt en hel del där, men kommer säkert få ihop ett bra lag. Mariestad och Nybro ser intressanta ut. Men framför allt tror jag på Troja, Hudik, och Huddinge.

Då tackar jag för pratstunden!

Ja, tack detsamma!

Av Krister Holm


0 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *