När jag skrev del 1 i denna artikelserie så slog jag fast att hockeyettan startas med en massa skrällar som gjort serien intressantare än på många år. Och naturligtvis fortsatte skrällarna också senare samma dag det publicerades med ännu en skräll: Västra ettans favoriter Mariestad fick oväntat stryk av Grums med hela 6-2! Grums fick en grym start med 2-0 redan i sina två första anfall och kunde sedan krypa hem och kontraslå resten av matchen. Och man hade en grym utdelning, det är inte alla matcher man har en skottutdelning på nästan 30%! En för dagens högst mänsklig Tobias Sandberg byte av efter 4-1 och offensivt så skapade Bois en hel del bra lägen och man var på plats framför kassen, men den där spetsen och viljan att offra en arm för att få in pucken fanns inte. För Bois del kanske inte så jättemärkligt att det kommer en dipp efter den utmärkta starten då man matchen innan vunnit mot ett annat topptippat lag, Borlänge, och matchen efter skulle möta den största positiva överraskningen, Lindlöven. Laget fick sig dock en rejäl näsbränna att man måste vara påkopplad alla matcher, också mot ett inte så namnkunnigt lag med bara dryga 200 på läktarna.

Grums å sin sida ska ha all heder av sin insats då man spelade klokt efter sina resurser med ett igelkottförsvar där alla offrade sig hänsynslöst och lade ner ett enormt jobb. Dessutom hade man förmågan att hålla huvudet kallt när lägena väl dök upp och man avslutade kliniskt. Laget hade verkligen lärt sig av läxan från matchen innan mot Nyköping då man inte alls uppträdde lika disciplinerat i försvarsspelet. Starkt gjort av ett Grums som såg åderlåtet ut inför säsongen men som ändå lyckats ta 12 poäng på 6 matcher och ligger på en fjärdeplats, imponerande!

 Som jag var inne på tidigare så finns det dock en ännu större överraskning, Lindlöven. 18 poäng på 6 matcher, bättre kan det inte bli. Visserligen var man illa ute senast mot Nyköping när man var rejält nertryckta i den andra perioden, Isak Mantler storspelade dock i kassen och man lyckas hålla emot och kunde sedan avgöra sent i tredje perioden genom skyttekungen Max Lalander. Laget hade säkert ett enormt självförtroende innan med tanke på den fina säsongsinledningen, men det lär inte ha minskat efter den sena vinsten. Man har under tränare Jonas Dufåker organiserat upp både försvars- och anfallsspel och har två kedjor som levererar. Det lär med andra ord bli fullt upp för Mariestad om man ska lyckas besegra Lindesbergslaget när de möts på onsdag.

Ska vi kika på de negativa överraskningarna i den västra ettan så är ju definitivt Nyköping laget som presterat mest under sin förmåga. Laget inledde direkt svagt med fyra raka förluster men tog sedan sin första seger mot Grums och många trodde nog att nu skulle vändningen komma. Men förlusten mot Lindlöven innebar en ny käftsmäll, och även om man gjorde en rätt bra match spelmässigt så är det aldrig bra för självförtroendet att förlora. Framför allt är det ett förvånansvärt svagt målvaktsspel som sticker ut i negativ bemärkelse. Lagdelen, som av många ansågs som en av ettans starkaste, har seriens sämsta räddningsprocent just nu. Sedan är det naturligtvis inte bara målvakterna som bidrar till den siffran, det är också utespelarnas jobb att ge målvakterna chansen att rädda puckar, och där har det också brustit. Nu har laget Skövde i nästa match, en nyckelmatch för båda lagen. Vinst där och man kan komma igång igen, men förlorar man så vette 17 om man orkar resa sig…

När vi ändå är inne på Skövde så blandar och ger dom verkligen! Man inledde planenligt med två vinster mot två av de förväntade bottenlagen, men sedan åkte man överraskande på två förluster mot två andra bottenlag.  Men sedan dess har man tagit sig i kragen och man tog poäng av Forshaga och vann sedan mot Köping med klara 6-2. Vad anledningen till den ojämna prestationen beror på är svårt att säga, men den indikerar i alla fall i mina ögon på att man inte har ett riktigt tryggt grundspel att falla tillbaka på. Det är just grundspelet som gör att man får en hög och jämn lägstanivå. Samtidigt har laget visat att det finns kapacitet när man får det att stämma. För att laget ska kunna behålla den allettanplats man har för tillfället så måste dock den kapaciteten visas upp varje match, inte då och då.

Köping är så här långt en stor negativ överraskning, nästan i nivå med Nyköping. Visserligen var förväntningarna på laget inte lika stora, men i mina ögon så skulle de i alla fall kunna vara en av utmanarna till en allettanplats. Det har man inte alls visat så här långt utan man intar en sistaplats med endast två inspelade poäng. Köping som aldrig har tagit in några stjärnor brukar ändå prestera bra genom att spela som ett LAG. Det har man verkligen inte visat så här långt! Det kuggar inte alls i, spelarna spelar var för sig och åker runt och ser mest vilsna ut på isen. Vad som hänt i laget har jag ingen aning om, men tränare Fagerlund måste hitta på något radikalt för att få laget att gå i takt igen.

Det finns också en tredje negativ överraskning: Forshaga. Laget tippades av fyra tränare i hockeyettan att vinna serien men det kan vi redan nu konstatera att så inte lär bli fallet. Och framför allt är det offensivt som man fallerat. Man har bara gjort 1/3-del så många mål som lagen som gjort flest (Mariestad och Lindlöven) och det är väldigt överraskande med tanke på spelarmaterialet man har till förfogande. Visserligen har Robin Sterner gått skadad hälften av matcherna men det finns många andra spelare som borde kunna axla ansvar för målgörandet. Jag tror att man inte lyckats anpassa sitt spel till de nya förutsättningarna det innebär att vara en favorit. Tidigare år har man byggt sitt spel på ett tryggt försvarsspel som man sedan kontraslår ifrån när motståndarna trycker på. Nu får man möta betydligt mer defensivt spelande lag som tidigt tar hem folk och då finns inte ytorna att spelvända på. Jag tar för givet att tränare Lundell slipat sina geniknölar för att ta fram ett nytt anfallsspel som bygger på mer puckinnehav och att skapa något på egen hand istället för misstag hos motståndarna.

Kumla ser jag som en liten positiv överraskning. Man har efter en medioker inledning steppat upp och tagit tre segrar på de fyra senaste matcherna. Framför allt har man fått bättre ordning på defensiven som såg väldigt ihålig ut inledningsvis.

Det är en överdrift att påstå att Borlänge överraskat, men man måste ändå säga att de imponerat. Utöver förlusten mot Mariestad har man vunnit allt och man har sett väldigt stabila ut. Förstakedjan med Markus Persson i spetsen levererar och försvarsmässigt ser det stabilt ut. Man är i toppen för att stanna.

Eskilstuna, Malung och Surahammar har alla gått ungefär som väntat.  


0 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *