Idag tänkte jag göra om min genomgång lite grann, så istället för att titta på skrällar och favoriter totalt sett över hela hockeyettan så går jag nu mer igenom serie för serie. Det man kan konstatera generellt är dock att det överraskningarna fortsätter och att hockeyettan långt ifrån har blivit någon förutsägbar serielunk.

VÄSTRA ETTAN

Om vi börjar med att kika på resultaten i den västra ettan så var det kanske en match som var mer intressant än de andra, i alla fall för de som är intresserade av topplag. För det var två topplag som möttes i Mariehus arena när Mariestad Bois tog sig an serieledande Lindlöven. Det var Mariestad som var det tyngre laget och man vann rättvist med 5-3 och tillfogade därmed Lindlöven sin första förlust denna säsong. Framför allt var det kedjan med Jesper Lindén (lysande), Eddie Davidsson och Lucas Jidenius som dominerade offensivt, men backen Tobias Aronsson visade också framfötterna. Han gjorde mål för femte matchen i rad, faktum är att det bara är en match han inte gjort mål i. Lindlöven bjöd dock upp till bra kamp, det syntes att man var ett lag med stort självförtroende efter sin fina segersvit, men när Mariestad väl tagit ledningen i tredje så tog man över totalt. Båda lagen lär tillhöra den yttersta toppen i västra ettan när den summeras framåt jul.

Ett annat toppmöte i västra ettan var mellan Grums och Borlänge. Grums som överraskande slog Mariestad i omgången innan verkar ha fått gott självförtroende av det för man lyckades också avfärda Borlänge med 2-1. Mycket imponerande av värmlänningarna! Visserligen har man några riktigt vassa spelare med Pelle Hedlund, Jesper Norbäck och Jesper Appel i spetsen, men truppen såg tunn ut, men tränare Koskela har verkligen fått ut max av laget. Laget har nu mött alla topplagen och har ändå plockat femton poäng på sju matcher och det är nog dags att ta dom på allvar. Borlänge å sin sida lär inte behöva oroa sig, laget besitter en hög kompetens och lär gå till allettan utan problem.

En förhandsfavorit som däremot måste oroa sig på allvar är Nyköping. Igår kom den sjätte förlusten på sju matcher när Skövde vann i Rosvalla med 5-2. Laget besitter en väldigt hög kapacitet men nu sitter det i huvudet på spelarna, det har låst sig ordentligt i de avgörande lägena. För trots spelövertag så lyckas man inte omsätta det i mål. Frågan är om Mälberg är rätt person att få spelarna att slappna av och glömma den enorma prestationspress som laget lever under just nu? En annan fråga är om det kanske är för sent för att nå en allettan även om laget börjar prestera. Just nu är man åtta poäng från en plats bland topp fem och det är inte alldeles enkelt att ta ifatt. Skövde å sin sida verkar ha fått ihop det bättre på slutet, detta var andra raka segern och framför allt så har man gjort riktigt bra sistaperioder samtidigt som Viktor Andersson klivit fram stort i målet. Han har blivit den matchvinnarmålvakt laget har saknat. I och med segern behåller man allettanplatsen, men ska man göra det också fortsättningsvis så måste man få fler att bidra. Att Dennis Santesson fick göra sitt första seriemål för laget kan därför vara en viktig detalj.

En annan seriefavorit som inlett trögt är Forshaga som framför allt haft stora problem med målskyttet. Till gårdagens match plockade man dock in en riktig stjärnvärvning i Niklas Fogström. 37-åringen med över 300 SHL-matcher, den senaste så sent som förrförra säsongen, gjorde mål direkt och visade därmed väg till en skön 4-1-seger mot Kumla. Det var faktiskt första gången man gjorde mer än två mål i en match! Defensivt har dock laget hållit ihop det bra och det har gjort att man ändå nu bara har en poäng upp till allettanstrecket. Kumla hade två raka segrar inför matchen och har gjort det bra efter sina förutsättningar.  

Till sist det riktiga bottenmötet mellan Köping och Malung. Köping var tippade att kunna vara med och bråka om en allettanplats men laget har verkligen underpresterat. Igår kom också den femte raka förlusten då Malung kunde vinna med hela 1-6. Frågan är om inte tränare Patrik Fagerlund får se sig om efter nytt jobb snart. För Malung var dock segern glädjande, nu lyfter man från bottenstriden och laget har presterat över förväntningar, i och för sig delvis hjälpta av ett par sena vassa nyförvärv.

ÖSTRA ETTAN
I den östra ettan fortsätter Huddinges anmärkningsvärda kräftgång. Igår kom lagets femte förlust när nykomlingen Strömsbro vann med 4-2 på sin hemmaplan. Laget är förvånansvärt tandlöst och vanligtvis skarpa målskyttar som Niklas Lehmann kan inte träffa ett öppet mål ens. Man skulle kunna skylla på otur, laget skjuter nästan dubbelt så många skott och skapar mycket lägen, men när det sker match efter match så är det inte otur det är frågan om, det är oförmåga. Antagligen sitter det i huvudet på killarna vid det här laget och frågan är om Huddinge inte måste sparka sin tränare för att laget ska kunna få en nystart. Något som också lyftes på twitter av supporterklubben vilket väckte stor irritation bland spelare och ledare föreningen. Det är väl det sista man önskar i detta läge, en öppen konflikt mellan supportrar och förening… Strömsbro ska dock har cred för sin insats, man krigar enormt och är effektiva framåt och nu är man med i allvar i kampen om allettanplatserna.

Där kampar man bland annat med Vallentuna som efter en bra inledning fått lite grus i maskineriet. Igår inkasserades andra raka förlusten mot motståndare man förväntades vinna mot då Enköping åkte hem med alla tre poäng efter en 1-2-seger. Det gör att det tightar ihop sig ordentligt kring allettanstrecket. För där vill nämligen Sollentuna vara med och bråka. Det visar man sedan man besegrat hopplösa jumbon Hammarby med klara 6-1. Hammarby befinner sig just nu i fritt fall känns det som…

Till sist två favoritsegrar: Hanviken fick ge sig mot Väsby med 1-3 och Hudiksvall lyckades efter stora besvär vinna över Segeltorp med 5-3. Segeltorp ledde länge men med tre mål sista fem minuterna ända Hudik matchen.

SÖDRA ETTAN

Troja hade stora problem med målskyttet i senaste matchen mot Halmstad då man blev nollade, men det problemet verkade vara snabbt åtgärdat. För mot ett blåögt spelande Borås gjorde man hela nio mål! Borås anföll och Troja kontrade effektivt innan till slut Borås tappade sugen och matchen rann iväg. Två mål fick dock Boråsarna med sig hem.

Kalmar-Dalen var en jämn match där lagen turades om att ha ledningen men där Kalmar till slut stod som segrare med 4-3. En viktig seger för laget då man kan få lite arbetsro efter sparkningen av tränaren Lennie Eriksson. Dalen ska dock ha cred för sin insats, med en bättre målvaktsinsats hade man antagligen vunnit.

Kalmars stora rivaler Nybro går från klarhet till klarhet. Framför allt är man oerhört effektiva. Men har varit ganska så bra utspelade vissa matcher men man har ändå vunnit och igår tog man sjätte raka segern. Man har det där flytet som är så odefinierbart vad det beror på. Som igår då man på två skott i första perioden gjorde två mål. Med sådan medgång så var det kanske inte så konstigt att man också vann matchen mot Tranås med 5-2. I Tranåsleden börjar det mumlas en del, för efter en poängmässigt stark inledning så har nu laget tre raka förluster.

Det mumlas också en del i Vimmerbykretsar och det kan man verkligen förstå sedan laget åkt på en riktig överhalning mot Krif med 2-7. Vimmerby har stora problem framför allt defensivt och efter denna anmärkningsvärda förlust i ett förväntat jämn och tuff match så vette 17 om de fixar en allettanplats. För Krifs del ser det dock med en gång ljusare ut. När Tranås och Vimmerby hackar så ökar deras chanser att nå en allettanplats rejält.

Ett lag som så här långt överraskande nog har en allettanplats är Halmstad. Igår fick man dock se sig besegrade av ett Mörrum som tog sista chansen att vara med i allettanracet med 1-3. Stjärnbacken Andreas Frisk vände tillställningen när han gjorde två mål i sista perioden och Marcus Paulsson satte sista i tom kasse. Nu har Mörrum fyra poäng upp till Halmstad som innehar sista allettanplatsen, en inte omöjlig marginal. Men då måste de två raka segrar man har följas av en stadig ström med flera.   

Så kom den då äntligen, Tyringes första seger! Lite överraskande måste man säga efter de mediokra insatserna innan och dessutom hade man gått skilda vägar med sin största stjärna, Axel Blomqvist. Men det var säkert en stor tyngd som lossnade från Tyringespelarnas axlar och nu har laget bevisat för sig själva och för omgivningen att man faktiskt kan vinna matcher. För Hanhals del ser det dock förvånansvärt illa ut, laget har ännu ingen seger efter ordinarie tid och det börjar lukta lite kris i laget.  

NORRA ETTAN

Den norra ettans matcher tillhörde omgång åtta till skillnad från de andra seriernas matcher. En annan skillnad var att i den norra ettan så blev det väldigt programenliga segrar.

Östersund körde mer eller mindre över Örnsköldsvik med 5-1. Laget från Sveriges mittpunkt imponerar framför allt defensivt med bara 1½ mål insläppt per match så här långt, och nu leder man serien. Undrar hur länge Örnsköldsvik håller allettanplatsen? Antagligen inte så länge till.

I det inför säsongen förväntade toppmötet mellan Piteå och Kalix så var det hemmalaget som drog det längsta strået med 3-2. En jämn och tät match i två perioder men i den tredje så var det inget snack även om målen uteblev. Piteå vann klart rättvist och ligger nu tvåa i tabellen. Kalix å sin sida kanske börjar bli lite sömnlösa övrr hur de ska komma ur sin tre matcher långa förlustsvit.


0 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *