Igår fick en Nybrosupporter tycka till om dagens tidiga seriefinal mellan Troja Ljungby och Nybro. För att balansera upp det blir det idag en Trojasupporter som får säga sitt. Elias Ekstrand är en hängiven supporter som under många år drev bloggen Trojakollen.

Presentera dig själv och hur du blev supporter för ditt lag!

Varför jag började hålla på just Troja är väl egentligen mer eller mindre en slump. Jag är inte från Ljungby och ingen i min närhet hade någon direkt anknytning till varken Troja eller hockeyn. Jag är född på slutet av nittiotalet och runt 04/05, om minnet inte sviker mig, tog farsan med mig på en match mellan Troja och Växjö. Troja förlorade. Strax därefter var jag på en Rögle-match, ett lag som de flesta av de få hockeyintresserade i Markaryd håller på. Så likväl hade jag kanske kunnat bli Rögle-supporter. Men istället för fler Rögle-matcher blev det ytterligare matcher i Ljungby. Komiskt nog förlorade de även den andra matchen jag var på. En rätt grå match mot Pantern. Men trots det fortsatte vi åka på matcherna. Till slut var man fast helt enkelt. Tillsammans med min far har det blivit en självklarhet att pendla de tio milen tur och retur mellan Markaryd och Ljungby vecka efter vecka, år efter år. Ett tag bodde jag i Landskrona och när jag valde att flytta tillbaka hem till Markaryd fick jag frågan varför. Mitt svar var enkelt; Troja.

Vad är ditt bästa hockeyminne?

Med sju kvalserier sedan 2005 finns det ju en hel del matcher med stor betydelse. Jag var ju inte med under Trojas guldår på 90-talet, så jag slipper som tur är älta de åren. Men när Troja gick upp till allsvenskan 2008 och slog Mariestad med 10-2 i sista matchen minns jag nostalgiskt. Väsby borta i samma kvalserie likaså. Troja satt mer än en period i utvisningsbåset, men vann ändå med typ 5-2 eller nåt. Under sista perioden tröttnade den legendariska Trojasupportern ”Guddarparn” och grymtade från läktare; ”täck domarn!!”. Det var så pass bra tryck på de tillresta Trojasupportarna den matchen att Väsbyspelarna dröjde kvar på isen efter matchen för att bevittna hyllningarna. När man nådde play off som nykomlingar i allsvenskan 2009 genom en seger hemma mot Sundsvall i sista seriematchen minns man också med glädje. Tyvärr även matcherna mot Växjö därefter, med mindre glädje. Vändningen från 0-3 till 4-3 mot Bofors. När jag hoppade sönder soffan av glädje efter Pasco avgjort mot samma Bofors i en annan match. Alla segrar mot Växjö. Play-off-serien mot Mariestad här om året och förstås sista matchen mot Huddinge när vi avancerade senaste. Ljungby har sällan kokat så mycket som när Lehmann avgjorde den matchen i slutminuterna. Hockey är fantastiskt, det finns hur mycket glädje som helst att plocka fram så jag kan inte ge dig ett svar.

Vad säger du om er säsongsinledning?

Det enda man egentligen behöver säga är att årets Troja är betydligt bättre än fjolårets. På alla punkter. Att man sedan vunnit sex av sju matcher och är bäst i serien både defensivt och offensivt gör det än svårare att anmärka på något. Men efter kommande vecka kan det se annorlunda ut. Det svänger snabbt!

Vad är ditt lags styrkor?

Målvaktsspelet. Även när försvaret inte är på topp har man chans att vinna matcherna. Överlag är Trojas styrka att hålla nere siffrorna och spela ett disciplinerat spel.

Vad kan bli bättre?

Emellanåt är man något nonchalanta och lite sömniga. Men jag intalar mig att det beror på att matcherna inte krävt mer hittills. Annars är det offensiven som kan bli bättre, även om man gjort mest mål i serien. Man har tendenser att bli lite runda i offensiven i vissa matcher, även om det är i mindre utsträckning än ifjol. Känns som det är en coachgrej mer än beroende av spelarmaterial.

Vad är din syn på Nybro och Nybrosupportrar?

Under de åren jag varit en supporter till Troja har de heta mötena mot Nybro lyst med sin frånvaro. Det är inget lag som väcker några större känslor hos mig. Men som förening känns de som relativt lika Troja. Både kring kultur och historia. Dessutom snittar Nybro ett hyggligt publiksnitt, i nivå med Troja, vilket är kul.

Hur tror du matchbilden kommer se ut imorgon?

Det kommer bli en tajt och målsnål mellan två lag som lägger stor vikt vid att sätta de defensiva grunderna först. Inget av lagen kommer blotta sig. På försäsongen slutade matchen 1-0 och jag tror vi kan få se något likande denna gång.

Vad blir viktigt för er del?

Att effektiviteten från Borås-matchen sitter i. Samt att inte ge Nybro första målet, av rädsla att Halmstad-matchen ska upprepa sig.

Vem vinner läktarmatchen?

Nybro utan tvekan. Troja saknar klack och supporterkultur för tillfället och det är allt som oftast begravningsstämning i arenan. Anledningen till det är nog både Troja och den gamla klack att beskylla, både har gjort sina övertramp. Och övriga på läktaren vill bara ta till stämma med några öl och en bussresa innanför västen. Jag hoppas att delar av den gamla klacken kan blicka framåt och återuppta sin uppskattade och mycket viktiga roll på läktaren. De skulle bli hyllade till skyarna och troligen fått ett bra gensvar från de flesta på läktaren. Dessutom har de, i den nya styrelsen, människor jag tror de kan klicka bättre med och få bättre respons ifrån. Supportrarna ska förstås bete sig, men samtidigt ska Troja inte glömma att supportrarna inte är där för att klappa dem medhårs.

Hur slutar matchen?

Troja vinner med 3-1 efter sista i tom kasse. Kedjan Åkesson/Öhman/Elfström fixar biffen.

Vem står som seriesegrare?

Som det sett ut under inledningen av serien; Troja. Men placering spelar ingen roll egentligen, det är inte förrän i play-off som nerven kommer fram på riktigt.

Hur långt går ni i år?

Till allsvenskan. Men jag är känd för att vara velig, så fråga mig igen till jul och jag kanske är en pessimist igen.


0 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *