Hur stor chans är det att just ditt lag i södra ettan når allettan? Jag har analyserat lagens säsong så här långt och utifrån det värderat i procent hur stor sannolikhet det är att lagen får spela i finrummet efter jul.

1. IF Troja/Ljungby

27 poäng och 45-18=+27 i målskillnad

Resultatrad: V V V V v F V f V V V

(V=vinst efter ordinarie tid, v= vinst efter sudden/straffar, F=förlust efter ordinarie tid, f=förlust efter ordinarie tid/straffar)

Flest poäng

Mattias Åkesson 4+8=12 poäng

Oscar Öhman 7+4=11 poäng

Mattias Elfström 6+4=10 poäng

Troja har varit väldigt trygga defensivt hela säsongen och det har man kunnat bygga upp sitt spel på. Man har två bra målvakter och en hel uppsättning med stabila backar och när forwards dessutom tänker hemåt först och främst så blir man otroligt svåra att göra mål på. Det ser inte sexigt ut, men det är effektivt. Man leder därför också serien rättvist och man har släppt in minst mål i södra ettan men också gjort flest då man varit väldigt effektiva i omställningar framför allt. Har dessutom bra % i special teams, totalt över 115%, vilket är riktigt bra.

Chans att nå allettan: 99%

Ser tunga och samspelta ut och lär inte vika ner sig.

2. Nybro Vikings IF

25 poäng och 39-21=+18 i målskillnad

Resultatrad: F V V V V v V v V f v

Flest poäng

Fredrik Strömgren 9+5=14 poäng

Fabian Ilestedt 5+8=13 poäng

Sebastian Borg 6+6=12 poäng

Inför säsongen så tippade jag Nybro högt men det var främst på grund av deras offensiva kvaliteter. När halva serien nu är färdigspelad så är dt defensiven som imponerat mest och varit huvudorsaken till andraplatsen i serien, släpper man in mindre än två mål per match så har man stora förutsättningar för att vinna. Nyckeln till det fina försvarsspelet är givetvis Robin Johansson med 94,51 i räddningsprocent. Laget tog åtta raka segrar mellan omgång 2 och 9 och även om man tappat lite sista två matcherna så är första halvan med beröm godkänd. Offensivt så är det inte förväntade Viktor Lennartsson, Daniel Håkansson eller Fabian Ilestedt som levererat bäst, utan Fredrik Strömgren. Vilket genombrott!

Chans att nå allettan: 90%

Har varit stabila över hela säsongen och det är inte mycket som talar för att de ska tappa det. Har både stabilitet bakåt och kunnande offensivt så det räcker.

3. Kallinge-Ronneby IF

23 poäng och 36-26=+10 i målskillnad

Resultatrad: V f F V V f V V F V V

 Flest poäng

Alexander Heiver 4+9=13 poäng

Oliver Olsson 4+5=9 poäng

Viktor Laz 6+2=8 poäng

Kallinge har haft många tunga tapp och ersättarna är inte lika namnkunniga, men rutinerade sporchefen Tobbe Karlsson verkar ha hittat rätt med värvningarna och det gäller också värvningen av nya och oprövade tränaren Emil Ivansson. Laget spelar bra hockey och ligger på en överraskande fin tredjeplats och med något undantag så har man verkligen levererat på ett stabilt sätt.

Chans att nå allettan: 80%

Laget har en stor chans att nå allettan, det som talar emot är att man har många oprövade spelare och då kan det gå lite upp och ner i prestation. Apropå gå upp i prestation: Alexander Heiver noterades på hela förra säsongen (37 matcher) för sju poäng, i år har han på 11 matcher gjort 13!

4. Halmstad HF

22 poäng och 37-22=+7 i målskillnad

Resultatrad: V V V F f V F V F V V

Flest poäng

Martin Pärna 2+7=9 poäng

Carl Westberg 5+2=7 poäng

Sebastian Åkesson 3+4=7 poäng

Södra ettans stora positiva överraskning! Det bottentippade laget har med hjälp av ett oerhört starkt försvar, med Anton Malmborg som stark sista utpost, visat sig vara väldigt svårslagna. Är bland annat enda laget som slagit Troja. Det defensivinriktade spelet har dock gjort att man haft svårare att få till något eget anfallsspel, men släpper man in mindre än två mål per match så vinner man rätt mycket matcher ändå. Framför allt inledde man seriespelet starkt med tre raka segrar, men också avslutningen med tre segrar de fyra senaste är stark. Spelarna krigar verkligen som ett lag!

Chans att nå allettan: 60%

Laget har vunnit många jämna och täta matcher, vänder det och man börjar förlora så kan det gå snabbt. Speciellt om självförtroendet sviktar när det kommer några förluster.

5. Kalmar HC

20 poäng och 41-35=+6 i målskillnad

Resultatrad: V V f F v f V f V F V

Flest poäng

Viktor Crus-Rydberg 3+6=9 poäng

Adam Persson 27=9 poäng

Julius Selle Larsson 6+2=8 poäng

Laget var ordentligt haussade inför säsongen med några spektakulära värvningar och inte blev temperaturen kring laget lägre när man inledde med att vinna det heta rivalmötet mot Nybro och följde upp det med seger mot Vimmerby. Men det följdes upp av två raka förluster och sedan dess har det varit upp och ner med vinst i varannan och förlust i varannan match. Målvaktssidan har inte glänst direkt med en räddningsprocent på blott 88,18 och man har släppt in 3,13 mål per match vilket är mycket för att vara ett topplag. Inte heller special teams har glänst, i powerplay är man faktiskt sämst i serien med 14,71%. Det är mycket förvånande med tanke på all offensiv spetskompetens som finns i laget med framför allt kompetenta centrar. Har haft det lite oroligt i leden med tränare som fick sparken och häromdagen så lämnade den tänkta spetsbacken Kristjan Cepon.

Chans att nå allettan: 65%

Trots att laget presterat lite sämre än förväntat och oro i leden så har de ändå visat att de har en hög lägstanivå då de levererat 20 poäng och en femteplats. Det finns också en ännu högre potential i laget och kan man få ut lite av den så ska allettanplatsen kunna bärgas. Men sprider sig oron så kan de få det tufft.

6. Tranås AIF

18 poäng och 39-42=-3 i målskillnad
OBS! Har en match mer (12) spelad än topp 5-lagen.

Resultatrad: F V V V f V F F F v V F

Flest poäng

Filip Petersson 7+3=10 poäng

Eric Gustafsson 4+5=9 poäng

Petter Eklöf 4+5=9 poäng

Tranås spelade allsvensk kvalserie förra säsongen sedan man kommit trea i den södra allettan och slagit ut Visby och Krif i playoffspelet. Till denna säsong fick man också behålla i stort sett alla sina bästa spelare och kryddade det med några spetsar. Det såg med andra ord riktigt bra ut inför säsongen för tranorna, men efter en bra start med tre segrar de första fyra matcherna har det helt låst sig för laget. Sedan dess har man nämligen bara lyckats besegra de tre bottenlagen och förlorat resterande fem. Det innebär att trots att man har en match mer spelad än de fem topplagen så har man två poäng upp till att slå sig in på en allettanplats. Det är i och för sig ingen stor marginal men laget har uppträtt stressat och oorganiserat och har drabbats av två blytunga spelartapp i Jesper Alasaari och Eric Gustavsson vilket indikerar att allt inte står rätt till i gruppen.

Chans att nå allettan: 40%

Har en hög potential i laget och kan man närma sig max så ska det inte vara några problem att fixa allettanplatsen. Men då måste laget sluta sig samman och dra åt samma håll, framför allt defensivt där man släppt in massor med mål. Fortsätter det se ut som hittills så kommer det inte räcka till.

7. HC Dalen

17 poäng och 37-33=+4 i målskillnad
OBS! 12 matcher spelade

Resultatrad: F F F V V v V F F f v V

Flest poäng

Jonathan Tholander 6+4=10 poäng

Emil Larsson 4+6= 10 poäng

Erik Glimberg 2+7=9 poäng

Dalen har poängmässigt gått ungefär som förväntat, men man har varit väldigt mycket upp och ner. Man inledde med tre raka förluster för att följa upp det med fyra raka segrar som följdes av tre förluster och till slut två vinster. Att vara så ojämna i prestationerna håller inte om man ska nå en alletta. Lägstanivån måste upp.

Chans att nå allettan: 23%

Med tre poäng upp till femteplacerade Kalmar med en match mer spelad så är inte förutsättningarna de bästa för att ta sig till allettan. Men börjar lagen framför tappa samtidigt som man själva steppar upp ordentligt så finns möjligheten.

8. Mörrums GoIS IK

15 poäng och 42-43=-1 i målskillnad

Resultatrad: f v F F F V V v F V f

Flest poäng

Marcus Paulsson 11+7=18 poäng

Adam Ingvarsson 6+10=16 poäng

Alexander Molldén 6+7=13 poäng

Mörrum fick en orolig start på säsongen när tilltänkte tränaren Sergei Joukuov fick sparken redan innan seriespelet inletts. In kom istället Peter ”Piva” Johansson som utan förberedelser skulle få försöka få styr på skeppet. Det gick sådär inledningsvis, de första fem matcherna gav fyra förluster, men efter det har man fyra vinster på de senaste sex. Framför allt har man lyckats offensivt, där kedjan med stjärnan Marcus Paulsson men också genombrottsmannen Adam Ingvarsson visat klass. Defensivt har det dock sett betydligt mer sårbart ut med nästan fyra insläppta mål per match i snitt.

Chans att nå allettan: 23%

Kan laget få ordning på försvarsspelet och kan man behålla sin kompetenta offensiv så finns det förutsättningar för att vara med och slåss om allettanplatserna. Men då vill det till en ordentlig skärpning framför allt i spelet framför egen kasse och i att inte spela fast sig i egen zon.

9. Vimmerby HC

12 poäng och 33-34=-1 i målskillnad
OBS! 10 matcher spelade

Resultatrad: F F F V V F V V F F

Flest poäng

Roman Semjonov 5+8=13 poäng

Oskar Carlsson 6+3=9 poäng

Jesper Bärgård 2+5=7 poäng

Vimmerby hade höga förväntningar på sig inför säsongen. Visst hade man tappat några starka kort men det tillkom också några bra värvningar och laget hade inte tappat lika mycket som till exempel Krif.  Starten blev dock minst sagt usel med tre raka förluster. Sedan fick man dock upp ångan bättre och noterade tre vinster och en förlust innan Peter Nordström fick kicken med buller och bång som följd. Förra säsongens succétränare Phil Horsky tog över direkt och under hans ledning har laget tagit en seger följt av två raka förluster vilket gjorde att oddsen att nå den förväntade allettanplatsen minskade rejält igen. Defensivt har det ändå sett ok ut, men offensivt ser det tandlöst ut med undantag av Roman Semjonov som visat fina takter i sin nya klubb.

Chans att nå allettan: 20%

Horsky får nu en dryg vecka på sig utan match att få laget att kugga ihop igen, defensivt och framför allt offensivt. Lyckas han med det så finns potentialen, men då ville det samtidigt till att lagen ovanför inte levererar. Det är en hel del lag att passera…

10. Borås HC

9 poäng och 36-49=-13 i målskillnad
OBS! 10 matcher spelade

Resultatrad: V F V F F F V F F F

Flest poäng

Henrik Eriksson 6+8=14 poäng

Joonas Huovinen 3+7=10 poäng

Ludvig Jansson 3+6=9 poäng

Laget har under hela säsongen spelat ett attraktivt och fint anfallsspel, men på gränsen till naivt. För medan man lassar på med mycket folk framåt så öppnar man också upp sig bakåt och för det har man blivit väldigt straffade. 4½ insläppt mål i snitt är för mycket för att man som nykomling ska hoppas på en placering högre upp.  Inledde visserligen piggt men sedan kom verkligheten (och motståndarnas scouting?) ifatt.

Chans att nå allettan: 0%

Nej man får rikta in sig på att hålla sig kvar som nykomling.

11. Hanhals IF

6 poäng och 30-45=-15 i målskillnad

Resultatrad: v F v F F F F F v F F

Flest poäng

Jesper Emauelsson 2+8=10 poäng

Emil Backman 4+5=9 poäng

Philip Elgeståhl 5+3=8 poäng

Hanhals har inte lyckats överraska positivt ännu en säsong. Tappen av tongivande spelare var för tungt och inte ens när Henrik Persson återvände fick man något lyft. En liten besvikelse.

Chans att nå allettan: 0%

Nej avståndet är för långt och laget har inte fått ihop det på samma sätt i år.

12 Tyringe SoSS

4 poäng och 21-60=-39 i målskillnad

Resultatrad: FFFFFFFVfFF

Flest poäng

Andreas Anarp 1+6=7 poäng

Felix Lidgren 2+4=6 poäng

Kevin Eriksson 3+2=5 poäng

Tyringe tippades av flera att kunna vara en outsider då man hade ett rätt intressant lag. Men laget har inte alls fått det att stämma och storförlusterna radade upp sig inledningsvis. På slutet har man fått stopp den värsta blödningen och man har också tagit sin första seger, märkligt nog efter att man sparkat sin mest namnkunniga värvning, Axel Blomkvist. Men det finns fortfarande en hel del att jobba på.

Chans att nå allettan: 0%

Nej här får fokus ligga på att rädda sig kvar, det kan bli fullt upp bara det.


0 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *