Känslan jag har är att hockeyettan trots avsaknad av riktiga dragplåster som Södertälje och Västerås känns hetare än någonsin och för att se om känslan stämmer överens med verkligheten så bestämde jag mig för att försöka få det svart på vitt. Och bästa och mest korrekta temperaturmätaren på det är väl publiksiffrorna. För att inte göra mitt jobb alltför gigantiskt nöjde jag mig med att kika på de fem senaste säsongerna. Så här ser publikutvecklingen ut för grundserien de senaste fem säsongerna (säsongen 19/20 är publiksiffror så här långt):

Publiksnitt i grundserierna säsongerna från säsongen 15/16 till årets säsong.

Med andra ord kan vi konstatera att min känsla stämmer! Publiksnittet har ökat med 13% på fem år och då ska man ha i åtanke att i år webbsänder alla sina matcher för första gången vilket säkert gjort att några stannar hemma i bekväma soffan istället för att besöka hallen.

Det är riktigt glädjande siffror och ger hockeyettanlagen bättre förutsättningar för att bedriva en ekonomiskt sund verksamhet. Men det är naturligtvis inte bara guld och gröna skogar hos alla klubbar. Jag tänkte vi ska grotta ner oss i de olika serierna och se hur publikutvecklingen ser ut lag för lag.

VÄSTRA ETTAN

Publiksnitt i västra grundserien de senaste fem säsongerna.
X=spelade ej i hockeyettan

Som ni kan se så har den västra ettan varierat i intresse, under säsongen 17/18 så var Västerås nere en säsong i ettan och bidrog till att få mer publik till arenorna. Men jämfört med föregående säsong så är det ökande siffror i den västra ettan och det är fyra lag som bidrar till detta: Skövde, Mariestad, Lindlöven och Grums, som alla fyra ökat trycket på biljetterna kraftigt. I Mariestads fall lär siffrorna öka med ytterligare över hundra när man fått ha sitt hemmaderby.

Hade övriga lag kunnat behålla sina publiksiffror så hade vi nog kunnat se nytt publikrekord för västra ettan, men tyvärr har så här långt floppande Nyköping inte bara tappat poäng utan också mycket publik. Även tabelltvåan Borlänge har tappat överraskande mycket. Det kanske inte är lika förvånande att Malungs publiksiffror viker.

NORRA ETTAN

Publiksnitt i norra grundserien de senaste fem säsongerna.
X=spelade ej i hockeyettan

Den norra ettan har ökat KRAFTIGT under de senaste fem åren, även om det just i år i stort sett stått still. Det är främst att Boden anslutit till serien samt att norra ettan numer kan ståta med ett äkta kommunderby i Kiruna som ligger bakom de starka siffrorna, men även Östersund, Kalix, Piteå och Teg har bidragit till den mer än tredubblade publiksiffran jämfört med för fem säsonger sedan. Lejons minskade siffror hänger mycket ihop med att man inte haft sin match i Skellefteå kraft arena som de haft två år innan.

SÖDRA ETTAN

Publiksnitt i södra grundserien de senaste fem säsongerna.
X=spelade ej i hockeyettan

Den södra ettan var faktiskt publikt starkare under 15/16, men sedan bottensäsongen 17/18 har man ökat mycket. En publikstark nykomling i Borås, en 4000-personersmatch i Halmstad har naturligtvis bidragit mycket, men framför allt är det Nybros positiva publikutveckling som stärkt serien publikt. Då spelar det ingen roll att Tyringe tappat massor med publik och att Trojas publiksiffror är nedåtgående, precis som Hanhals. Positivt till denna säsong är också att Mörrums publik börjat hitta tillbaka till Jössarinken.

ÖSTRA ETTAN

Publiksnitt i östra grundserien de senaste fem säsongerna.
X=spelade ej i hockeyettan

Den östra ettan är den enda serien som har en nedåtgående trend vad gäller publik. Det finns inga riktiga draglok i serien publikt och Stockholmslagen har stark konkurrens av annat som lockar. Huddinges snitt har dock ökat bra trots kräftgången för laget, med andra ord så har de mer namnkunniga spelarna lockat publikt trots dålig leverans på isen.


2 kommentarer

Kimmo Varis · 13 november, 2019 kl. 14:14

Och detta innan alla matcher med derbyn och liknande spelats klart i år, följer du upp med en ny jämförelse efter grundserien i år ?

    Krister Holm · 14 november, 2019 kl. 14:46

    Det ska jag absolut göra!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *