Igår spelades det många viktiga matcher kring allettanstrecken, och i ett par av serierna ser det efter dessa matcher mer eller mindre avgjort ut medan i de andra två så lever striden i allra högsta grad. Jag tänkte gå igenom kampen och försöka sia om vilka lag som jag i dagsläget tror kommer att nå dit.

Norra ettan

Teg vann gårdagens bortamatch mot Piteå med 2-1 efter straffar och därmed så kan de nu räknas i i en kvartett som i praktiken redan är klara för allettan, övriga tre lag är Östersund, Piteå och Boden. I kampen om den sista allettanplatsen så ser det vid en snabb blick ut som en jämn kamp mellan tre lag: Kiruna IF, Kalix och Kiruna AIF, det skiljer ju bara en poäng mellan lagen. Men då ska man ha klart för sig att Kiruna IF har spelat tre respektive fyra matcher mindre än Kalix och AIF och tar man med det i beräkningen så har jag mycket svårt att se annat än att IF kommer att spela allettan efter jul. Laget har visat upp en bra nivå hela säsongen och inget talar för att de ska klappa igenom nu.

Till allettan

Östersund

Piteå

Teg

Boden

Kiruna IF

Västra ettan

Igår avgjordes nog kampen om allettan i den västra ettan. För medan Nyköping och Forshaga på plats sex och sju förlorade sina matcher så vann femteplacerade Skövde sin och Skaraborgarna har därmed nio poäng ner till missad allettanplats med bara sju matcher kvar att spela. Visserligen har Skövde kvar att möta alla topplagen i andra halvan av serien, medan Nyköping mött såväl serieettan Mariestad som tvåan Borlänge, och lagen ska också möta varandra en gång till. Men Skövde har kapacitet att plocka poäng mot båda topplagen, dilemmat man haft under säsongen är snarare att man gör plattmatcher mot de sämre lagen och de har man till stor del klarat av nu. Man har därmed mycket goda förutsättningar för att ta hem allettanplatsen som fortfarande står på spel. Att Mariestad, Borlänge och Lindlöven är ju redan klara i praktiken, 14 poäng eller mer tappas inte på blott sju matcher.

Till allettan

Mariestad

Borlänge

Grums

Lindlöven

Skövde

Östra ettan

Även om den östra ettan är klart öppnare än norra och östra så har de tre topplagen Hudiksvall, Visby och Väsby tillräckligt med poäng ner och för bra spelarmaterial för att missa allettan, även om Väsbys form verkar vara lite darrig. Men sedan är det helt öppet om de två sista. Wings såg ut att ha skaffat ett riktigt bra grepp om allettanplatsen innan uppehållet efter halva serien men har tappat allt efter. Man har nu tre raka förluster mot lag man borde slå, (Hanviken, Enköping och Sollentuna), har gjort att man bjudit in lagen nedanför. Samma dystra trend har också den andra positivt överraskande nykomlingen Strömsbro. Laget lyckades visserligen besegra Sollentuna efter uppehållet, men man har också förlorat mot Hammarby, Wings och Vallentuna. Sjätteplacerade Vallentuna var inte sena till att tacka ja till inbjudan om att få spela allettan och tog i sin tur tre raka vinster mot Segeltorp, Hudiksvall(!) och Strömsbro innan man överraskande nog snubblade nu senast mot Hanviken (som för övrigt verkar ha fått upp ångan ordentligt). Dessa lags kräftgång har öppnat upp för Huddinge som trots en minst sagt usel inledning på säsongen och hopplöst läge nu helt plötsligt är med i allettanracet på allvar då man bara är en enda poäng från fjärdeplatsen. Stjärnlaget har visat en klart uppåtstigande formkurva med tre raka vinster, bland annat en överkörning av Väsby och lär nu ta en allettanplats trots allt. Den sista platsen är helt öppen, men Vallentunas form ser trots förlusten senast ut att vara bäst av de tre aspiranterna och jag tror att de nyper den till slut och att vi därmed har de fem jag tippat från början som allettanlag.

Till allettan

Hudiksvall

Visby

Väsby

Huddinge

Vallentuna

Södra ettan

Den södra ettan är den som är svårast att sia om. Att Nybro och Troja når dit står väl utom allt rimligt tvivel och Krif ska också kunna bärga nödvändiga poäng utan problem. Dessutom så har Halmstad efter den imponerande vändningen mot Tranås igår stärkt sina aktier rejält och måste ses som favoriter att nå spel i den finare serien. Nej jag tror att kampen kommer att stå om en plats och mellan Kalmar och Tranås. Innan gårdagen såg Tranås ut att sitta i förarsätet sedan man gjort en kanonmatch och vunnit mot Troja, men medan Tranorna tappade en tvåmålsledning till förlust mot Halmstad så lyckades Kalmar vända och vinna i sista perioden mot Krif. Det gör att just nu sitter Kalmar med trumf på hand och en poäng mer. Dock så känns det som att Tranås har hittat mer och mer rätt spelmässigt och även om jag tror att det kommer att bli stenhårt så håller jag dom som favoriter om den sista platsen.

Till allettan

Troja

Nybro

Halmstad

Krif

Tranås  


0 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *