Nyköping tippades genomgående högt i förhandssnacket inför seriestarten i den västra ettan. Nya tränaren Fredrik Mälberg deklarerade på upptaktsträffen att laget skulle vinna serien och Nyköpingssupportrarna var inte sena att hänga på. Men det var inte helt utan fog att ha högt ställda förväntningar på laget, undertecknad trodde också på en fin säsong. Som sista utpost kunde man visa upp ett målvaktspar som hade varit med och skördat stora framgångar i topplag i ettan. Centersidan såg också välbesatt ut och på yttersidan så hade man många skridskostarka spelare med poängstarka säsonger i ryggen. Och det som talade allra mest för laget var givetvis att tränare Mälberg haft ett ruggigt starkt facit i tidigare klubbar, framför allt då i Huddinge som han bland annat fört fram till två titlar som hockeyettans bästa lag.

Men nu är 2/3-delar av grundserien spelad och laget som skulle vara med i toppen ligger hela nio poäng efter femteplatsen som innebär spel i allettan efter jul. Vad har egentligen gått fel? Hur kunde de stora favoriterna ha så förtvivlat svårt att vinna matcher mot framför allt topplagen? På sju matcher mot lagen som just nu ligger på allettanplats har man bara förmått plocka fyra poäng, det är riktigt svaga siffror. Som vanligt så finns det ingen enkel förklaring, då hade ledningen antagligen kommit till rätta med problemen för länge sedan, utan det är en massa olika faktorer som kombinerat ger en sämre effekt hos laget. Vilka dessa faktorer kan vara tänkte jag punkta upp i detta inlägg.

  • Målvaktssidan har varit överraskande svag: Visst föll jag inte för snacket om att detta skulle vara ettans starkaste målvaktspar som vissa ville göra gällande, men nog såg Daniel Fahlström och Oscar Malm ut som ett kompetent målvaktspar som skulle kunna vinna många matcher åt sitt lag. Så har det inte alls blivit, tvärtom så har de vikit ner sig totalt. Fahlström som under de tre senaste åren i Huddinge aldrig haft en räddningsprocent på under 91,3% har så här långt usla 85,7%. Och kollegan Malm har under sina två senaste säsonger i Krif som lägst 92,3 har ännu sämre siffror än Fahlström, 85,0%. Det är inte bäst siffror i serien som många förväntade sig, det är sämst, och betyder i slutändan många tappade poäng.
  •  Backsidan såg jag redan innan som en akkilleshäl, det saknades riktigt bra backar såväl offensivt som defensivt. Att så var fallet har också visat sig, målvakterna har inte fått den hjälp de behöver med att dels se till att laget vinner kamperna framför egen kasse, dels varit för dåliga på att täcka skott. Det är inte bara målvakternas fel att räddningsprocenten hos dom är låg.
  • Centersidan drabbades av ett tungt avbräck när Albin Ivarsson Hamberg skadade sig. Han skulle leda en av de två toppkedjorna och utan honom så har Marcus Lindblom varit för ensam kreativ kraft.
  • Yttrarna må vara snabba som få, men man har för många med samma spelstil. Små, kvicka spelare är väldigt bra natt ha, men det är inte sådana som är framgångsrikast när det gäller att ta kriget framför kassarna. Laget skjuter massor men har förtvivlat svårt att göra mål då ingen står framför och skymmer. Motståndarmålvakterna får en behaglig resa och även om jag inte har stenkoll på om det ligger till så så kan jag tänka mig att motståndarmålvakterna säkert ofta får pris som bästa spelare. Det blir många räddningar men Nyköping gör det inte tillräckligt svårt för att puckarna ska trilla in. Det saknas spelare med tyngd och attityd som skymmer och slår in returer. Jag skulle också vilja ifrågasätta yttrarnas blick för försvarsspel i flera fall, det bjuds på alldeles för mycket fria ytor i egen zon framför allt.
  • Skadeläget har varit väldigt jobbigt för laget. Utöver Hamberg så har man haft flera ytterligare skador som gjort att man fått gå runt på kort om folk, ofta tre kedjor. Det gör att man haft svårt att orka hela matcherna och faktum är att man bara vunnit fyra tredjeperioder medan man förlorat åtta. Därtill kan man lägga till att man förlorat två övertidsperioder och inte vunnit någon.
  • Men hur kommer det sig då att man fått så många skador? Det kan jag bara spekulera i då jag inte har insyn i typ av skador, men en teori som jag funderat kring är om det kan vara en del belastningsskador? Mälberg har ju för tradition att träna väldigt hårt och traditionen i Nyköping är kanske inte lika hängiven vad gäller träningsmängd. När spelare som inte är vana att träna så hårt helt plötsligt ska öka sin träningsmängd radikalt så är det väldigt vanligt med överbelastningsskador. Kan det vara en förklaring?
  • Spelsättet i västra är annorlunda än i östra, något som tränare som varit i båda serierna vittnat om. I västra serien är det mer strukturerat och framför allt mer försvarsinriktat. Speciellt denna säsong tycker jag det är mer så än någonsin. Det kan ha överraskat Mälberg som är van med full fart och lite mer öppet spel. Att ha snabba spelare är inte lika användbart när man möter en köttmur som om det finns ytor att åka in i.
  • Den mentala pressen kan också vara en faktor. Jag tror man hade höga förväntningar både från omgivningen och sig själva, och när man då inledde med fyra raka förluster, sex på de inledande sju, så hamnade man direkt under mental press som varit svår att ta sig ur, det har antagligen skadat självbilden. De inledande förlusterna kan också ha att göra med att man trodde att man hade ett så bra lag att det räckte med 90% inställning till matcherna för att vinna då man var så bra. Men det räcker inte, Mariestad Bois tränare tjatar konstant om att man måste upp på minst samma arbetsinsats som motståndarna för att ha chans att vinna och det har han rätt i. Mer skiljer det inte mellan lagen.
  • Oro i spelartruppen kan också vara en faktor. Dels var det många nya in i truppen redan från början, sedan har dessutom tre spelare lämnat under seriespelet. Hampus Karlsson, Gilito Garcia och Calle Krantz har av en eller annan orsak och tre har tillkommit (Lucas Gustafsson, Viktort Jörnevik och Robin Axbom). Dessutom har flera lån passerat under säsongen. Att ha spelare som kommer och går under en säsong är aldrig bra, men det är speciellt negativt om man likt Nyköping inte har en stark stomme kvar som ger trygghet till gruppen att bygga runt.
  • Är Mälberg för ensam? Fredrik är sportchef OCH ensam tränare. Visst är han en man som brinner för hockey och erkänt duktig på båda positionerna, men att inte ens ha en assisterande tränare som hjälp måste vara en väldigt tuff uppgift. Med för mycket att göra så är det alltid något som blir lidande.

0 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *