Den västra ettan såg helt avgjord ut men i och med att Nyköping lyckades vinna ödesmatchen mot Skövde igår på bortaplan så har de fortfarande en liten chans att gå om och knipa en allettanplats. Men hur stor är sannolikheten att de fixar det och hur stor är sannolikheten att Skövde och Lindlöven missar? Jag har räknat på det och kommit fram till svaret. Häng på till slutet så får ni svaret!

Nyköping ligger med fyra matcher kvar att spela 9 poäng efter Skövde och Lindlöven. Dessutom så har Nyköping klart sämst målskillnad. För att min matematiska kunskapsnivå ska räcka till så räknar jag på att Skövde eller Lindlöven måste förlora alla sina matcher samtidigt som Nyköping ska vinna alla sina. Med detta så kan man alltså beräkna matematiskt hur stor sannolikheten är för att dessa villkor ska uppfyllas. Det första man måste göra är att syna vilka matcher respektive lag har kvar samt sannolikheten för att de ska vinna (i Nyköpings fall) respektive förlora (i Skövdes och Lindlövens fall). Procentchansen som är satt är min bedömning utifrån det jag sett av lagen så här långt.

Så här ser uträkningen för att Nyköping ska vinna alla sina matcher ut:

Som ni kan se så är det enligt mina beräkningar 43% chans att Nyköping ”går rent” och vinner alla sina matcher.

Om vi sedan kikar på hur stor sannolikheten är att Skövde förlorar alla sina kvarvarande matcher så ser uträkningen ut så här.

Det är med andra ord rätt osannolikt att Skövde ska förlora allt, men det finns ändå en viss risk att de gör det, 9% är sannolikheten enligt mina beräkningar.

Lindlöven har något enklare spelschema kvar än Skövde som har alla fyra topplag kvar, Lindlöven har det lite enklare Malung kvar på sitt spelschema också, och därför ser deras sannolikhet att de ska förlora alla matcher ut så här.

Det är med andra ord inte speciellt sannolikt att Lindlöven ska förlora allt, bara 7%.

Om vi då till slut ska sammanfatta hur stor sannolikhet att Nyköping ska nå en alletta så får vi göra en sista uträkning: Nämligen att det sammanfaller att Nyköping vinner samtliga matcher samtidigt som Skövde OCH/ELLER Lindlöven förlorar alla sina. Med stor reservation för att det var länge sedan jag räknade på sånt här så kan uträkningen se ut så här:
(43%*9%)+(43%*7%)=6,88%

Med andra ord är sannolikheten att Nyköping spelar i allettan knappt 7%. Risken att Skövde missar allettan är knappt 4% medan risken att Lindlöven gör det är drygt 3%. Så nu när ni vet förutsättningarna är det bara att ta fram popcornen och vänta på upplösningen.


1 kommentar

Kimmo Varis · 29 november, 2019 kl. 00:28

hehe gillar dessa uträkningar, synd att du inte har med avstängda/skadade spelare och deras påverkan på resultatet 😉

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *