Grundserierna är spelade och liksom varje år så har vissa lag flippat och andra har floppat. Jag tänkte ge mig på den svåra uppgiften att betygsätta hur lag tycker lagen skött sig under grundserien. Jag börjar med den västra ettan då jag har bäst koll på den, så får vi se om det finns intresse för att få liknande betygsättning också för de andra serierna sedan.

Bildresultat för betyg

Betygssättningen sker i skala 1-5. Observera att ett lag längre ned i tabellen kan få ett högre betyg då betygsättning sker efter lagens förutsättningar.

1. Mariestad Betyg: 4

53 poäng 89-45 i målskillnad
16 vinster 4 oavgjorda 2 förluster

Mariestad hade lite favoritstämpel på sig inför säsongen och har motsvarat dom väl. Med fem poängs marginal vann man också serien och med överlägsen målskillnad dessutom då man både gjorde flest mål och släppte in minst. Framför allt är det special teams som imponerat där man trots att man tappat en del på slutet har en sammanlagd statistik på 118%. En annan detalj som varit väldigt bra är tredjeperioderna där man vunnit sexton och endast förlorat en (fem oavgjorda). Så en med beröm godkänd insats, men känslan är att det finns minst ett snäpp till, om inte två, att plocka ur laget. Laget har fört matcherna och kunnat spela kontrollerat, till allettan måste man upp i tempo och intensitet.

2. Borlänge Betyg: 5

48 poäng 80-49 i målskillnad
16 vinster 6 förluster

Borlänge hamnade på andraplatsen och gjorde en stark grundserie. Trots ett på papperet svagare lag så var man länge med i kampen om seriesegern. Mycket har hängt på ettans kanske bästa spelare, Markus Persson, som trots att han var avstängd sex matcher gjorde klart mest mål av alla i hela hockeyettan. Men också utan ”Pajen” och rätt många spelare skadade periodvis så plockade laget bra med poäng. Flera av de unga killarna som plockades in visade framfötterna och ett bra samarbete med Mora gjorde att laget kunde breddas med hjälp av lån. Kommer trots en mer anonym trupp säkert kunna utmana många lag också i en alletta.

3. Grums Betyg 5

46 poäng 73-55 i målskillnad
13 vinster 4 oavgjorda 5 förluster

Det kan inte bli tal om något annat än ett toppbetyg till Värmlandslaget. Jag hade dom på nedre halvan i mitt tips men redan från start visade de att de ville vara med och var ett av endast två lag som lyckades besegra Mariestad. Laget spelar med en väldigt strikt defensiv för att sedan förlita sig på att lagets tre stora ”stjärnor” Jesper Appel, Jesper Norbäck och Pelle Hedlund sedan ska lösa målen framåt, framför allt genom vassa spelvändningar. Många lag trodde nog att de hade koll på Grums med mycket puck och spel i anfallszon, men laget var bekväma med att spela där, underordnade sig jobbet och spelade enkelt på ett föredömligt vis och gjorde det grymt bra när lägena dök upp. Har verkligen fått ut max av laget.

4. Lindlöven Betyg 4

42 poäng 81-61 i målskillnad
12 vinster 5 oavgjorda 5 förluster

Lindlöven inledde säsongen med sju raka segrar och i det läget hade de givetvis inte kunnat få annat än betyg 5. Men på slutet gick det inte lika starkt och framför allt är det kanske försvarsspelet som fallerat då man haft flera tongivande backar borta, men också skadade målskytten Max Lalanders frånvaro märktes av. Har ofta inlett matcherna starkt, med tolv vunna förstaperioder och endast tre förlorade. Alexander Kovalonok levererade dock som vanligt starkt hela säsongen. Kan man få tillbaka sina skadade spelare så kan man säkert utmana om en playoffplats i den norra allettan.

5. Skövde Betyg: 4

39 poäng 73-58 i målskillnad
10 vinster 5 oavgjorda 7 förluster

Skövde var en outsider till allettanplatsen och denna gång lyckades man betydligt bättre än förra säsongen. Framför allt har backarna med hjälp av målvakterna gett laget en helt annan stadga. Adam Thilander har betytt väldigt mycket i det avseendet. Med hjälp av detta har man kunnat återgå till klassisk Skövdehockey med starkt försvarsspel och snabba spelvändningar. Dock så har man svårt att föra matcher vilket flera plumpar mot sämre lag indikerar och det gör att man inte kan få högre betyg än en fyra. Det ska bli spännande att se om laget klarar av att spela lika strikt och uppoffrande försvarsspel när man möter klasslag två gånger i veckan.

6. Nyköping Betyg: 1

32 poäng 77-72 i målskillnad
9 vinster 4 oavgjorda 9 förluster

Inför serien så laddade Nyköping upp med mängder av bra och lovande spelare, bland annat två målvakter som levererat högklassiga insatser i topplag tidigare säsonger. Lägg därtill att man plockade in välmeriterade tränaren Fredrik Mälberg i båset så var det inte så konstigt att många nämnde Griparna som seriefavoriter eller i alla fall ett lag för den absoluta toppen. Men säsongen har gått i moll från början till slut för alla supportrar och att Mälberg fick gå med en match kvar av serien kom nog inte som en överraskning för någon egentligen. Laget har skjutit massor med skott men ingen har tagit det obekväma jobbet framför kassarna och då är det svårt att vinna matcher. Det snackas om djupt missnöje i spelarleden med tränaren och det kan naturligtvis vara en förklaring till den dåliga inställningen. Hela ettans största negativa överraskning är det i vilket fall.

7. Forshaga Betyg: 1

32 poäng 65-60 i målskillnad

9 vinster 3 oavgjorda 10 förluster

När tränarna på hockeyettans upptaktsmöte skulle tippa seriesegrare så var det Mariestad om fick flest röster, men Forshaga hade bara en mindre. Och det var inte så konstigt med tanke på den starka laguppställningen laget kunde mönstra där flera starka namn anslutit. Men stjärnvärvningen Robin Sterner har missat många matcher och har heller inte levererat när han väl var med och inte heller resten av laget har levt upp till förväntningarna på långa vägar. Framför allt har man inte lyckats förändra lagets spel. När man tidigare slagit ur underläge så kunde man spela strikt defensivt för att sedan spelvända, men nu förväntades man föra spelet och fick möta lag som backade hem.

8. Linden Betyg 3

31 poäng 64-65 i målskillnad
9 vinster 2 oavgjorda 11 förluster

Linden hade lite problem i början av säsongen men har överlag gjort en med beröm godkänd första ettansäsong. Det var främst försvarsspelet man hade problem med inledningsvis men när man väl lärt sig vilken disciplin som krävs på nivån så gick det bättre. Offensivt så är Hugo Olilla ett stort utropstecken och det är inte utan finess Linden anfaller, det finns kvaliteter. Man har dock haft märkligt svårt i special teams där man har en statistik på usla 93% sammanslaget. Kan man lyfta det så kan man kanske vara med i toppstriden av fortsättningsettan.

9. Malung Betyg: 3

27 poäng 62-77 i målskillnad
7 vinster 4 oavgjorda 11 förluster

När jag gick igenom lagen inför seriestart så hade Malung ett väldigt tunt lag där man tappat många av sina bärande spelare. Men efter jag lämnat mitt tips om att laget skulle komma sist så fick man in några bra värvningar vilket naturligtvis lyfte laget. Nu har Sonny Karlsson lämnat laget igen och känslan är att man kommer få svårt att hävda sig i toppstriden efter jul, men en klart godkänd säsong har man gjort och man kommer säkert att fixa att undvika nedflyttning.

10. Köping Betyg: 2

26 poäng 45-78 i målskillnad
6 vinster 5 oavgjorda 11 förluster

Köping trodde jag skulle kunna vara med utmana om en allettanplats men så har verkligen inte blivit fallet. Man inledde säsongen ruskigt illa och hade jag gett betyg på den bara så hade det blivit en etta. Men sedan har ändå lagt lyft sig och kämpat för sin heder och kommer undan med en tvåa i betyg. Laget har kapacitet men det är ett gäng bärande spelare i laget som behöver lyfta sig ordenligt, som Emil Forsberg och Marcus Viitanen, om laget ska kunna få en rolig vår.

11. Kumla Betyg: 3

16 poäng 53-87 i målskillnad
5 vinster 1 oavgjord 16 förluster

Några kanske höjer på ögonbrynen för att Kumla får en trea i betyg när de ligger näst sist, men det är ungefär den kapacitet som det brandskattade laget besitter. Man har för svag bemanning på alla positioner för att kunna utmana om en bättre position. Inledningsvis var det riktigt illa men det tog sig lite mer på slutet. Dock tappade de två av sina bästa backar precis innan grundserien avslutades och det kan bli en jobbig vår för Kumla.

12. Surahammar Betyg: 1

4 poäng 44-110 i målskillnad
1 vinst 1 oavgjord och 20 förluster

Med tre starka värvningar i form av Conny Strömberg, Christoffer Hanning och Mattias Linnarud så var vi många som trodde att nu skulle Surahammar äntligen ta klivet från den tidigare så givna bottenplatsen. Och man tog också stark trepoängare i tredje omgången mot Skövde, men sedan tog det stopp alldeles. Serien avslutades med spelarflykt och 19 raka förluster. Det enda positiva att lyfta fram från säsongen var att Conny Strömberg inte bara levererade, han stannade dessutom kvar hela grundserien och har inte skrivit under för ny klubb än. Men i övrigt så ser det väldigt dystert ut och det lär bli kval neråt en sjätte säsong i rad.


0 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *