Jag har klurat lite grann på om och i så fall hur jag ska tippa allettorna. Det är ju en i mina ögon otroligt svårtippad serie med idel bra lag. Dock så är ju inte alla precis lika bra, så jag kom fram till att jag ska göra ett försök ändå. Jag kommer ranka lagen 1-10 där jag först ger dom en position och sedan argumenterar för och emot positionen. Idag börjar vi med botten i den södra allettan, med platserna 8-10.

10. Halmstad

Talar mot: Halmstad gjorde en kanonhöst och överraskade många när de kvalificerade sig för allettan. Med ett strikt försvarsspel så försvarade de sig till många poäng också mot topplag. Mest imponerande kanske den hållna nollan mot Troja var, men faktum är att man faktiskt plockade 14 poäng mot övriga allettanlag. Inledningen på säsongen var magnifik och man visade där att man verkligen är ett LAG.

Talar för: Visserligen inleddes säsongen magnifikt men på slutet såg det inte alls lika bra ut. De sista sju matcherna innebar fyra förluster och tre segrar varav två var mot bottenlagen Tyringe och Borås och den tredje mot ett omotiverat Nybro. Dessutom har man tappat sin inledningsvis så strikta defensiv och även om man hittat målet framåt så känns laget lite tunt för att slå hål på bättre lag. Dessutom så tror jag att inte bredden finns för att kunna leverera på toppnivå 2-3 matcher i veckan vilket kommer att krävas i en tuff alletta, man saknar dessutom rutin från allettanspel tidigare, något som brukar vara viktigt. Det är en helt annan sak att tvingas leverera på personbästa i match efter match utan mycket vila emellan för att ta poäng, än att spela en grundserie.   

9. Skövde

Talar mot: Skövde har en betydligt mer vässad backsida till denna säsong med Adam Thilander i spetsen. Därtill så har man ett stabilt målvaktspar och det har gjort att laget kunnat bygga upp en tät och svårforcerad defensiv, Skövde har inte något emot att spela mycket i egen zon. Spelarna ligger bra i skottlinje och är bra på att hålla rent framför egen kasse. Därifrån slår de sedan snabbt om i spelvändningar och de har några vassa kort i exempelvis Thegel och Nyman som inte är sena att omsätta dessa i mål. Deras största svaghet är att de har svårt att föra matcher, men det kommer inte bli så aktuellt i en alletta, utan de kommer att leva på att utnyttja motståndarnas misstag. Har en hel del rutin från allettanspel i laget vilket talar för dom i konkurrensen med Halmstad.

Talar för: Skövde har inte den riktiga spetsen, Thegel och Thilander undantagen, som krävs för att sticka hål på skickliga motståndarförsvar. Det är inte ofta som Skövde etablerar långa anfall som resulterar, tyngden och spelskickligheten saknas. Precis som det saknas tyngd så tror jag att man saknar den bredd som krävs för att leverera när matcherna blir tuffare och motståndarnas misstag färre.

8. Grums

Talar mot: Grums har en kedja som kan såra vilket lag som helst med Pelle Hedlund, Jesper Norbäck och Filip Karlsson, där framför allt de två förstnämnda är riktigt irrationella och vassa (Filip är mer rivjärnstypen).  Som back har man ofta samtidigt inne skicklige Jesper Appel. De matchas stenhårt vid offensiva tekningar medan de aldrig tar en tekning i defensiv zon om det inte behövs. Där har man istället ett par kedjor som sliter och offrar sig hänsynslöst men utan större finess. Men i egen zon räcker det ofta med att befinna sig i skottlinjen, rensa framför egen kasse och hålla motståndarna utanför sig och det gör de bra. Det som slinker igenom har Gustav Bågenvik tagit hand om på ett ytterst kompetent sätt. Precis som Skövde är man väldigt skickliga på att ställa om, speciellt förstakedjan är hypervass. Har nu fått in en skridskostark Filip Sjöberg, det ska bli spännande att se om han kan ge dom ytterligare en offensiv spets.

Talar för: Grums är lite för beroende offensivt av sin förstafemma för att kunna utmana högre upp, lyckas något lag ta bort dom (vilket inte är så enkelt som man kan tro iofs) så är Grums för tandlöst för att kunna såra tunga allettanförsvar. Och även om man varit duktiga på att hålla tätt så kommer man nog få svårt att hålla lite tyngre, lite rappare motståndarforwards på avstånd från sin kasse i match efter match.  Kan också väga lite lätt defensivt. Har skaffat en del rutin från förra säsongens allettanspel vilket borde göra dom bättre förberedda än de var ifjol. Känns mer spetsiga än Skövde och Halmstad.

Allettan södra

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8. Grums

9. Skövde

10. Halmstad


0 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *