Allettan södra – Mitten

Igår avhandlades botten i den södra allettan, idag tänkte jag fokusera på mittenskiktet, placering 5-7. Precis som i mitt förra inlägg så argumenterar jag för och emot min placering när jag presenterar dom.

7. Visby

Talar mot: Visby gjorde en bra grundserie och kom tvåa i den östra ettan på samma poäng som vinnande Väsby och fyra poäng före Huddinge. Finländaren Teemu Huttu har varit precis så bra som sportchef André Lundholm hoppats och det andra spetsnyförvärvet Ryker Leer har också levererat. Likaledes nya Mikael Hedlund återfinns i toppen av den interna poängligan, så nyförvärven har verkligen levererat. Erik Palm har tagit stora kliv på sin backposition och är också ett stort utropstecken. Sista utposten Daniel Marmenlind har en av hockeyettans bästa räddningsprocenter och har under en utlåning till allsvenska Västervik en finfin räddningsprocent på 94,6. Bland annat höll han nollan i senaste matchen mot Vita Hästen. I båset har man ettans mest meriterade tränare i Hans Särkijärvi som vet hur man formar ett lag. Powerplay och boxplay har båda fungerat bra och man har en sammanlagd procent på 110. Det finns många orsaker till att man kan se allettan an med tillförsikt och borde ha en högre placering.

Talar för: Som jag beskrev ovan så finns det många orsaker till att tro att Visby kommer att vara före de tre lagen jag tippat längre ner. Men jag tror också att de kommer att få svårt att slå så många fler lag. Främst beroende på att lagen ovanför känns för starka, för kompletta, i jämförelse. Visby har jämförelsevis färre spelare som kan leverera mot toppmotstånd, speciellt som Mikael Adamsson inte verkar har kommit rätt in i säsongen. Man kom som sagt var fyra poäng före Huddinge i tabellen, men tittar man på sista 11 matcherna är det Huddinge som är fem poäng före, så de är betydligt mer formstarka. Jag tror att Visby är på jakt efter fler spelare som kan spetsa laget för att kunna utmana högre upp, men fram till man får in spelare som kan göra verklig skillnad så är sjundeplatsen deras.

6. Tranås

Talar emot: Hade en oväntat trög inledning på säsongen där man hade svårt att vinna matcher och med oro i spelartruppen där bland annat trotjänaren Eric Gustafsson oväntat lämnade. Olyckskorparna kraxade och menade att nu var det som vanligt, Tranås kan inte leverera i södra ettan. Men motgångarna gjorde att laget kom ihop sig och man började leverera bättre och bättre och när Fredrik Bergvik sedan lånades tillbaka från Södertälje så började segrarna komma in i än stridare ström och till slut så fixades allettanplatsen med en match kvar att spela. Man kommer alltså in med god form och ett komplett lag så länge starke målvakten Bergvik är kvar. Bröderna Eklöf har gjort stor succé och i Filip Petersson och Anders Skoog har man två klasscentrar på denna nivå. Skillnaden gentemot Visby är dock inte särskilt stor så det kan också bli någon plats lägre. Samtidigt så kan Tranås komma in i ett liknande flow som man gjorde förra säsongen, där allt bara flyter på, och då kan man också ta sig några platser högre upp.  

Talar för: Att man ska hålla fyra lag efter sig är sannolikt beroende på form, spets, Eklöfs och centersidan. Men man är samtidigt betydligt tunnare offensivt än lagen som jag väljer att placera före. Blott fem spelare har gjort över 10 poäng och det gör laget sårbart. Förra säsongens utropstecken på backsidan Jakob Olbing har inte alls haft samma fina grundserie denna säsong och flera av nyförvärven har inte heller levererat efter förväntan.  Sean McGovern har redan fått lämna och den väntade målskytten Tobias Sjökvist har bara noterats för 10 poäng.  Händer inget radikalt så kommer man få svårt att göra tillräckligt mycket mål för att utmana högre upp.

5. Krif

Talar emot: Krif har flera vassa konkurrenter på platserna efter som gärna kommer före Blekingelaget. Det gäller att Krif är på tå match efter match för att vara med på den övre halvan som en femteplats innebär, fixar det unga laget verkligen det? Samtidigt så finns det några rutinerade rävar som vet hur det är att vinna en alletta och laget HAR presterat bra under grundserien så de kanske till och med kan utmana lagen högre upp? Laget har ju trots allt gjort näst flest mål i hela allettan.  

Talar för: Som nämnts så har Krif en offensiv potential som gör att de alltid kommer ha möjlighet att vinna matcher, målchanser och mål kommer alltid att komma. De har vassa spetsar i säsongens stora positiva överraskning Sebastian Heiver och i rutinerade Sebastian Magnusson och Andreas Nordfeldt så har man spelare som levererar både ledarskap och poäng. Det talar för att de kommer att vinna fler matcher än de förlorar. Men samtidigt är de inte lika starka defensivt, och det öppnar också upp för att lag med spets också kan såra dom. De lag som jag tippar högre upp har alla en bra spets i sina trupper och därtill är de duktiga på att stänga igen bakåt, inget av dom har släppt in lika många mål. De flesta lag ovanför har också mer rutin i laget som är vana vid tätt matchande och att leverera när det gäller. Målvakten Isak Edman må vara en målvakt av bra klass i ettan, men håller inte i jämförelse med tre av de fyra lagen jag tippar högre.

Allettan södra

1.

2.

3.

4.

5. Krif

6. Tranås

7. Visby

8. Grums

9. Skövde

10. Halmstad


0 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *