Nu har jag kommit till den sista delen i min genomgång av hur jag tror den södra allettan slutar. Denna gång är det den absoluta toppen som synas. Som vanligt så ger jag först en placering för respektive lag, sedan argumenterar jag för och emot mitt tips.

4. Huddinge

Talar mot placeringen:

Huddinges inledning på säsongen var minst sagt usel. Laget med hockeyettans namnkunnigaste forwardssida skulle kunna spela på sparlåga och vinna matcherna ändå var tipsen inför seriestart och det verkade som att  spelarna själva hade gått på den bilden. För det var minst sagt med en usel inställning som laget klev in i seriespel och spelarna såg inte speciellt intresserade ut att ge sitt yttersta på isen. Ryktena om att Huddingestjärnorna som kom tillbaka efter att Mälberg lämnat var bekväma och att tränaren Mikael Österblom blev tränare för att han hade en ”laid back” inställning till träning fick vatten på sin kvarn. Med liknande inställning så kommer Huddinge absolut inte vara inblandade i någon toppstrid i allettan. Men efter ett antal krismöten så kom gruppen samman och man avslutade serien riktigt starkt med 10 raka segrar, 13 de sista 14 matcherna. Laget sprutade in mål och den offensiva potentialen i laget slog ut i full blom. Som enda lag gjorde man över 100 mål (104) i grundserien och kan man ta med sig den leveransen in i allettan så kan man utmana alla lag och blanda sig i racet om segern i allettan. Med spelare som Victor Andersson, Måns Krüger och Niclas Lehman (bland många fler) så går inget lag säkert.

Talar för placeringen:

Som framgår så tror jag att den framför allt starka offensiven kommer att bära Huddinge långt upp i tabellen. Men lagen ovanför har en väldigt stark defensiv som inte kommer vara lika lätt att dyrka upp som lagen i grundserien, de har dessutom alla en offensiv som kommer ställa frågor till Huddinges backsida som är svårare än de man ställts för innan. Konkurrensen är tuff. Och det ligger nog lite i ryktena ändå om att man kanske inte riktigt brinner för att offra en arm för att gå hela vägen, att mentalt ladda för att prestera 2-3 matcher i veckan utan uppehåll. Dessutom har man en klart mindre rutinerad och meriterad tränare än lagen ovanför, en tränare som aldrig varit på allettannivå ens tidigare. Det talar emot då en alletta är betydligt tuffare än en grundserie, inte bara vad gäller motstånd utan också vad gäller minskad tid mellan matcher. Det är en konst att behärska som man förvärvar med erfarenhet.

3. Mariestad

Talar mot placeringen:

Mariestad har gjort en imponerande grundserie där man endast förlorat två matcher under ordinarie tid, varav den ena kan skyllas på att de inte hade något att spela för. Man har högst poängsnitt och bäst special teams i hockeyettan och man är grymma i tredjeperioderna där man vunnit sexton och endast förlorat en (fem har slutat oavgjort).  Tobias Sandberg har hållit väldigt hög klass i målet och backsidan har verkligen visat framfötterna där man släppt in få mål men också varit med och bidragit med många framåt. Faktum är att Bois backar gjort 26 mål, nio fler än det lag som gjort näst flest av lagen i södra allettan (Huddinge). Det är en styrka som ger en extra dimension i anfallsspelet som är svår att försvara sig emot. (Fun fact: Trojas backar stod för 14 mål, Nybros blott 8). Offensivt har laget fyra kedjor som håller riktigt bra klass och dessutom ytterligare spelare på bänken som inte skulle göra bort sig. Dessutom har man en välmeriterad tränare, Andreas Appelgren, på bänken som både har rutin och en och annan räv bakom örat som vet att förbereda laget på bästa sätt. Det finns med andra ord en hög potential i laget och faller allt på plats kan man också utmana om seriesegern. Men det kan också bli en placering längre ner om Sandberg skadas, han betyder mycket för laget.

Talar för placeringen:

Mariestad håller genomgående en så pass hög klass att de borde kunna hålla lag 4-10 bakom sig. Och anledningen till att jag inte tippar dom högre hänger mer ihop med att lagen framför också håller hög klass. Såväl Nybro som Troja har bra målvakter, tät defensiv och offensiva verktyg ungefär i klass med Mariestad. Men de har dessutom fått lite tuffare matchning jämfört med Skaraborgarna och i Trojas fall är de dessutom mer vana vid att spela toppmatcher år efter år. Mariestad kanske också saknar lite av det tempo som de två lagen ovanför besitter. Dessutom har man en derbyrival som kommer slita hjärtat ur sig för att vinna de inbördes mötena, något som lagen ovanför inte har.

2. Nybro

Talar emot placeringen:

Nybro har överträffat de flesta förväntningar så här långt och har gått på max större delen av säsongen. Men i slutet tappade de en del och formen in i allettan är lite tveksam, nu måste man steppa upp på max igen för att kriga om förstaplatsen. Man är liksom Mariestad väldigt beroende av sin förstamålvakt, skulle Robin Johansson gå sönder blir det svårt att nå en andraplats. Den långa skadefrånvaron av viktiga Fabian Ilestedt är också tung. Laget har en bra bredd på forwardssidan, men inte lika bra som Mariestad, vilket skulle kunna göra att de får svårt att hålla dom bakom sig om man drabbas av skador. Backsidan är inte heller lika stark offensivt som de andra topplagen, det kan också innebära tappade poäng. Samtidigt så har de redan bevisat att de kan komma före Troja i en lång serie så varför skulle de inte kunna göra det också i en alletta och ta hem alltihop?

Talar för placeringen:

Det är inte utan orsak som Nybro vann den södra grundserien. Tränare Mikael Tisell fick ihop ett lag som slet som djur i båda riktningar. Framför allt defensivt imponerade man med en storspelande Robin Johansson som säker sista utpost. Man spelar tight framför egen kasse och bjuder på få spelvändningar och därmed så är det svårt att skapa så mycket klara lägen. Offensivt har Fredrik Strömgren blommat ut rejält och Viktor Lennartsson gör inte bara mål utan fixar spelet i båda riktningar på ett sätt han inte gjort tidigare. Tisell är rutinerad som tränare och vet att elda på sitt lag så de inte blir bekväma. Dock så känns Troja som ännu tightare, med fler rutinerade spelare som kan kliva fram när det gäller och det gör att jag håller dom före.

1. Troja

Talar emot placeringen:

Troja kom ”bara” tvåa i södra ettan, Nybro var starkare över en lång serie och det är inte omöjligt att man kan vara det igen. Troja har haft matcher där man har svårt att slå hål på täta försvar, man kan bli lite bekväma och hamna utanför försvarsboxen och är man inte beredd att ta striden framför kassen så är det svårt att göra mål. Känns inte heller som att man hittat de ultimata kedjekonstellationerna ännu. Laget är också på gott och ont väldigt rutinerat, nu blir det många matcher på kort tid, det gäller att orka etablera gnista om och om igen, något som kan bli jobbigt när man gjort X antal 100 matcher. Kan också vara lite känsliga för omställningar då man inte har de snabbaste backarna.

Talar för placeringen:

Jag tycker laget har imponerat i grundserien. Man spelar väldigt tight över hela banan, när det ska checkas checkar hela laget, när det ska ställas upp gör man det och i egen zon så ser man till att hålla motståndarna utanför sig. Framför allt backarna imponerar med sin tyngd, tappar motståndarforwards farten blir de uppkäkade direkt. Man har också två bra målvakter, även om Ragnewall är klart bättre denna säsong i mina ögon, Anton Svensson har sett lite tveksam ut. Offensivt har man fyra bra kedjor, med en bra bredd, åtta forwards har gjort 14 poäng eller fler. Har ofta lyckats vinna matcher man inte spelat bra i vilket är en styrka. Man har också massor med rutin i laget, det kommer man ha stor nytta av i tighta matcher.

Min sluttabell blir alltså så här:

  1. Troja
  2. Nybro
  3. Mariestad
  4. Huddinge
  5. Krif
  6. Tranås
  7. Visby
  8. Grums
  9. Skövde
  10. Halmstad

0 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *