Denna intervju skulle egentligen ha legat på Bois hemsida, men då hela hockeyettans webbportal ligger nere så får jag lägga upp den här istället.

Johan Frick har gått från klarhet till klarhet och på slutet har han spelat kanske sitt livs hockey. Han gör det som vikarierande lagkapten och som vinnare i den interna plus/minuslistan.

Det var en lång resa igår, men den var väl värd besväret?!

Ja verkligen, det tycker jag. Vi åker till Nybro och gör en fantastisk bra match åt alla håll i kanter. Vi satt verkligen inte kvar i bussen som det kan vara problem med ibland, utan var med från start och fullföljer i 60 minuter.

Vad är det ni gör så bra?

Vi håller oss till grunderna och sliter för varandra. Får också med oss ett par mål, som när Lukas Larsson plockar ner en puck och serverar Lindén till 3-1. Men det viktigaste var att vi håller oss till grunderna och sliter för varandra.

 Något jag tycker att ni lyft är att spelet i egen zon och uppspelen…

Ja men det hänger ihop med att det går fortare i allettan. Man hinner inte ta tid på sig, utan man måste snabbt ner och hitta ett snabbt pass upp och snabbt sedan snabbt också genom mittzonen. Och det har vi steppat upp radikalt och blivit mycket bättre på.

En annan sak är tryggheten i egen zon, där ni inte är rädda för att låta motståndarna ha puck i er zon, så länge de inte kommer in i farliga ytor.

Ja vissa stunder blir man nerpressad, och vi kan se ut som att vi är utspelade kanske, men vi har ett grundspel som vi kan falla tillbaka på, där vi krymper ihop och går därifrån, och det spelet har vi blivit trygga i.

Det viktiga är att vinna mitten på banan?

Ja det är där de farliga chanserna dyker upp. Så att vinna kamperna framför kassen och spela sig ur därifrån snabbt.

Många undrade om ni hade backar som var starka nog att mäkta med att hålla rent framför egen kasse, men det har väl inte bara med styrka att göra?

Mycket har med styrka att göra, men det har också med smarthet om hur du placerar dig att göra. Se på Aronsson som lever mycket på sitt spelsinne och hur han står. Sedan har vi kommit ihop oss med målvakterna om ett bra samarbete, vi är väldigt trygga i vad vi har bakåt. Det blir inte så många returer, och då blir det inte så mycket sådant att jobba på utan mest förstalägen där det gäller att hålla undan spelare och klubbor.

Jag tänkte vi skulle prata lite om dig och dina roller i laget som blivit lite ändrade. Till att börja med så har du till denna säsong fått en mer uttalat defensiv roll, tidigare har du varit mer allround. Vad tycker du om det?

Ja jag har fått en mer defensiv roll och det är mycket boxplay som jag har fått inrikta mig på. Det har blivit bättre och bättre och jag trivs i den rollen måst jag säga.

Jag tycker du gjort det ruggigt bra och på slutet har du gjort några av dina bästa matcher i karriären, håller du med om det?

Ja matchen mot Halmstad hemma kändes väldigt bra, jag spelade resolutare och försökte utnyttja min storlek när det blir de tuffa matcherna. Så jag är nog böjd att hålla med dig.

En annan sak är att du under Filip Thörnqvists frånvaro varit ordinarie kapten. Har det påverkat dig på något sätt?

Nej inte supermycket påverkan tycker jag. Visst pratar man någon mer gång med domaren och något mer snack i omklädningsrummet, men det är en så driven grupp som drar jobbet tillsammans. Så ingen jättepåverkan, mer än att det är en ära att få vara det givetvis.

Om vi kikar lite statistik då, så har vinnaren i allettan södras plus/minus-liga +14, du har +13. Det är bra statistik!

Ja absolut, det är en rolig statistik för min position som defensiv back, jag har ju ingen roll att göra poäng framåt.

Är det den bästa statistiken att titta på som defensiv back?

Ja det skulle jag vilja säga, det är sånt som går framåt och den statstiken jag tittar mest på, framför allt målen bakåt då.

Ja där har du varit inne på fyra mål bakåt bara, det är starkt i en tuff alletta!

Ja absolut! Det har mycket att göra med att jag och Ludde har hittat varandra bra och spelat mycket bättre än vad vi gjorde innan jul där vi inte fick det att stämma riktigt. Det är den stora grejen, att vi har kommit ihop.

Vad är det som stämmer bättre mellan er?

Vi har spelat kontinuerligt med varandra och båda har blivit resolutare. Sedan har det med självförtroende att göra också, vi gjorde en bra match mot Troja och sedan kunnat bygga på det. Så bättre självförtroende är nog mycket hemligheten till att det gått så bra och att kunna bygga vidare på det.

Sedan har du också varit inne på flest mål av alla i laget framåt. Är det något som förvånar dig?

Det gör det verkligen. Men man vill ju minimera tiden i egen zon och sedan följa med framåt och då har det väl trillat in lite puckar framåt.

 Något jag upplevt är att laget lyft sig trots att det varit massor med skador.

Det började när vi fick några borta och då hörde man att folk blev oroliga att vi inte skulle fixa det. Men då gick vi ihop omedvetet och tänkte att vi skulle fixa detta och går samman och sliter och visar klubbhjärta, så vi har verkligen visat upp lagmoral på slutet.

Sedan har ni haft ett gäng nya killar som kommit in också, både utifrån och juniorer som verkligen inte varit blyga!

Nej verkligen inte, ta Herman (Lundin) och (Andreas) Axelsson som tar för sig hur bra som helst, de visar verkligen att de vill ha en plats i laget, det är riktigt roligt att se. Sedan är de bra personer på och utanför isen också, så man unnar dom att det går bra för dom. Ta igår, det är fullsatt på läktarna med 2300 personer. Nu är vi visserligen bortskämda med mycket publik, men nu var det i en avgörande match och de visade ingen nervositet alls.

Det blev seger igår och därmed säkrade ni en tredjeplats. Är ni nöjda med det?

Självklart hade vi velat vinna serien precis som vi gjorde innan jul. Men vi gick in med målet att komma topp 3 och det lyckades vi med och då ska vi kunna klappa oss på axeln och tycka att vi gjort en bra serie. Sedan är det skönaste ändå att spelet sätter sig mer och mer ju längre det gått, så det är underbart att veta vilket spel vi har i kroppen nu när det närmar sig playoff och vad vi kan kräva av varandra.

Det gav er också nästan två veckors vila. Vad betyder det?

Det är bra, då kan köttet läka lite på några spelare och vi kanske kan få tillbaka någon spelare. Vi kan också träna på lite detaljer inför det som komma skall. Vi har inget motstånd att tänka på utan kan titta på vårt eget spel och vad vi kan lyfta.

Vad kan ni lyfta som du ser det?

Det känns som att vi har ett snäpp till i kroppen hos alla vad gäller fart och passningsspel så att vi kan spela ännu snabbare hockey. Sedan att komma upp i en hög lägstanivå som vi vet att vi har.

En lite konstig notering är att ni under allettan tappat sex poäng totalt mot de fyra bästa lagen, men åtta poäng mot de tre sämsta. Vad är förklaringen till det?

Jag vet inte om jag har någon förklaring ärligt talat. Så tycker man inte att det ska vara, men jag får passa på den, det är märkligt det håller jag med om,. Men det kanske säger något om att vi trivs i matcher mot topplag och det är ju en boost att ta med sig mot det som komma skall. Sedan vet man inte vilka som går vidare, men vilket lag man än möter kommer det att bli tuffa lag att möta.

Nästa match ni spelar är nu playoff 2-spel. Tankar inför det?

Att det ska bli fantastiskt roligt, detta har man väntat på. Att få spela avgörande matcher med ännu mer folk på läktarna och drag runt allting, jag är väldigt förväntansfull måste jag säga.

Sitter du och spekulerar i motstånd nu?

Visst kollar man vilka lag som är kvar, men det är svårt att sia vilka lag man ska möta, så mycket energi lägger jag inte på det.

Innebär uppehållet att ni kommer vara i bättre from och bli mer ordinarie?

Ja nu ska vi toppa formen lite extra och när vi slipper playoff 1 så kan vi läka ihop lite, så vi ska steppa formen ett steg till.

Kommer ni anpassa träningen något för att nå en formtopp?

Det kommer tränarna kunna lösa, det kanske blir lite snabbare och kortare träningar på slutet, men hur upplägget kommer se ut ska vi prata mer om framöver. Men vi har ett koncept som funkat riktigt bra under säsongen, vi har orkat på slutet under matcherna, så det bästa kanske är att inte trassla för mycket utan göra som vi kört hela säsongen och som vi är trygga i.

Hur långt kan detta bära?

Jag tror det kan bära väldigt långt. Men det är tighta matcher som kommer, men kommer vi upp i vår nivå ska det mycket till för att lag ska slå oss.

Du har varit med många säsonger i a-laget nu, är detta det slagkraftigaste laget du spelat i? Min känsla är att det nog är det…

Jo det skulle jag vilja säga faktiskt. Kanske inte det med mest stjärnor, men vi har en stark grupp och ett lag med fyra femmor som alla kan göra jobbet och dessutom med folk underifrån som kan kliva in och ta jobbet om det behövs. Så det håller jag med dig om att det känns väldigt bra.

Ser du några som favoriter mot er?

Vi har bara mött dom från södra och västra serien, så jag har ingen koll på norra och östra ettan, men jag vet inte. Men i södra har vi visat att vi slått alla lag, det har varit en jämn serie med många bra lag.

Kikar man statistiskt så har ni mot dom fyra topplagen tagit 18 poäng av 24, tvåan i en sådan interntabell tog 12…

Oj, det visste jag inte, men det var ju roliga siffror du kommer med, det ger ju en extra boost som vi kan ta med oss in i slutspelet.

Då tackar jag för pratstunden och önska lycka till!

Tack så mycket!


0 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *