Valen är gjorda, handskarna är kastade. Sex utmaningar ska antas, sex segrare koras. Efter några överraskande val så står vi inför ett helt gäng hyperintressanta och öppna dueller där ingen på förhand känns given. Men vinnare måste koras och favoriter måste utses. Här utser jag vilka jag tror kommer stå kvar medan de andra faller när krutröken har skingrats.

Halmstad-Tranås

Första paret ut är seriesegrande Halmstad som gick från klarhet till klarhet under allettan mot ett Tranås som rätt långt in i serien såg ut som att de skulle få stora problem att ens ta sig till playoffspel. Halmstad vann dessutom lagens båda möten i allettan. Lättippad 2-0-seger med andra ord?! Skulle inte tro det! Tranås fick ordentlig fart på rören under den andra halvan av allettan och tog faktiskt lika många poäng som Halmstad. Och sedan dess har Halmstad förlorat i hockeyettanfinalen medan Tranås fortsatt på vinnarspåret då man besegrade Piteå i en knallhård matchserie där alla tre matcher gick till sudden. Det gör att jag tror att detta blir bra mycket jämnare än man kan tro vid första anblicken. Halmstad gillar att spela defensivhockey medan Tranås vill sätta press över hela banan, det gör att jag ändå sätter Halmstad som liten favorit till att ta hem detta, de kan gneta sig till två matcher. Tips: 2-1 i matcher till Halmstad

Borlänge-Visby

Den första överraskningen i valproceduren var att Borlänge valde att ta sig an playoffstarka Visby. Ett Visby som visserligen gått mediokert minst sagt under allettan, men som ändå har en tendens att lyfta sig när det vankas slutspel. De kommer att göra allt för att krypa under skinnet på Borlänge, både fysiskt och psykiskt. Borlänge är dock ett riktigt bra lag, det var ingen slump att de kom tvåa i allettan norra. Markus Persson är givetvis galjonsfiguren och den som leder laget, men laget har bra mycket mer kvaliteter än så. Kan Alexander Johansson matcha Daniel Marmenlind i målvaktskampen så tror jag Borlänge tar detta med 2-1, för på hemmaplan lär Visby bli svårslagna.

Huddinge-Vimmerby

En riktigt spännande match-up. Huddinges sprudlande anfallsspel mot Vimmerbys kontrollerande och misstagsminimerande spel. Huddinge borde gälla som favoriter då man kom två i allettan södra medan Vimmerby inte ens gick till allettan, men med Horsky tillbaka på tränarbänken så har smålänningarna fått en grym medgång i laget och de känner sig mer eller mindre oslagbara. I tredje och avgörande matchen mot Krif var det inget snack om saken, men utmanövrerade det normalt så anfallsstarka Krif totalt. Huddinge har dock en än mer kreativ anfallssida, förmår Horskys mannar kväva också den? Svårtippat med säger ändå 2-1 till Huddinge till slut.

Hudiksvall-Nybro

Den största överraskningen av dom alla i valen var absolut Hudiksvalls val av södra allettans femma, Nybro. Nybro var länge och nosade på serieseger, man var faktiskt bara två mål ifrån den (vinst 4-3 i sista matchen mot Mariestad istället för förlust 3-2) och är ett riktigt starkt lag. Man har en av ettans bästa målvakter (Robin Johansson) med en strukturerad defensiv och ett bra anfallsspel som om de får snurr i anfallszon är otroligt jobbigt att möta. Det lustiga är att Hudiksvall har precis samma egenskaper. En av ettans bästa målvakter (Magnus Åkerlund), en strukturerad defensiv och ett bra anfallsspel. Dessutom har båda riktigt bestämda tränare som pekar med hela handen och styr upp allt i minsta detalj. Men vem vinner då om de är så lika? Det är oerhört svårt att avgöra, men eftersom jag ändå måst avge ett tips så faller min röst till slut på Nybro med 2-1 i matcher.

Mariestad-Östersund

När Hudiksvall valde Nybro så fick Mariestad möjlighet att välja Östersund, en möjlighet man gärna tog. För även om Östersund kom fyra i allettan norra så har laget haft förtvivlat svårt för att få ut någon högre kapacitet offensivt. Det har gått lite på tomgång. Defensivt har man sett riktigt bra ut, men det krävs ju att man ska göra mål också för att gå vidare i ett playoffspel. Just att gå vidare i playoffspel har man också historiskt haft stora problem med, vilket talar emot laget. Mariestad å sin sida har väl inte heller övertygat offensivt, speciellt powerplay har hackat, men man gör ändå mål i klart raskare takt än Östersund. Och defensivt har man varit lika starka som jämtlänningarna (ok, ett mål mer insläppt, men försumbart). Därtill har Mariestad hemmaplansfördel, något som jag tror avgör denna matchserie, det blir 2-1 till västgötarna efter två hemmasegrar.

Troja-Boden

Ett riktigt tungviktsmöte mellan de två kanske största favoriterna i norra respektive södra ettorna. Detta kommer att bli en riktig holmgång där Boden kommer att försöka köra skiten ur ett Troja som har fysiken för att kunna stå upp ordentligt. Troja är det stabilare laget, man har ett bra grundspel och många kilon, men har svårt att göra mål.  Boden är det intensivare laget med mycket inställning men har också svårt att göra mål.  Vem får det att lossna offensivt? Kan Troja hålla sig lugna eller tappar dom konceptet när Boden kryper under skinnet? Kan Bodenforwards undvika att fastna i Trojabackarnas starka famnar? Omöjligt att svara på egentligen, men jag håller ändå Troja som favoriter. Boden behöver vinna första matchen för att göra kamp av detta. Jag tror de lyckas med det, men Trojas hemmaplansfördel avgör. Tips: 2-1 i matcher till Troja.


0 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *